Duits SPD-kopstuk Olaf Scholz komt stap dichter bij opvolging Merkel

De Duitse sociaaldemocraten van SPD, de Groenen en het liberaal-democratische FDP kunnen samen aan tafel om te onderhandelen over een formeel regeerakkoord. Daarmee ligt de weg open voor een zogenaamde verkeerslichtcoalitie. SPD-kopstuk Scholz lijkt hiermee op weg om Merkel op te volgen als bondskanselier.

Verkeerslichtcoalitie

Duitsland is een stap dichter bij een nieuwe regering. De kopstukken van de SPD, de Groenen en de FDP kondigden vandaag aan dat de verkennende gesprekken succesvol waren. De drie partijen hebben geen ideologische breekpunten en zijn bereid om verder te onderhandelen. “De afgelopen dagen werden gekenmerkt door een bijzondere politieke stijl. Die stijl markeert een keerpunt in de Duitse politieke cultuur”, aldus het hoopvolle FDP-kopstuk Christian Lidner.

Dit weekend moeten de partijcomités samenkomen voor een stemming, indien alle partijen akkoord gaan starten de formele gesprekken voor een regeerakkoord. In dat geval zal de ‘Ampelkoalition’ of verkeerslichtcoalitie (vernoemd naar de politieke kleuren van de drie partijen) een feit zijn. In dat geval zal Olaf Scholz (SPD) Angela Merkel (CDU) opvolgen als bondskanselier. Scholz’ partij was namelijk de grootste van het land. Daarmee komt een einde aan 16 jaar christendemocratisch bestuur.

Road map

Het resultaat van de verkenningsgesprekken is een road map waar enkele basisthema’s in staan die de ruggengraat van de regeringsonderhandelingen zullen vormen.

  • In het akkoord komen voorname punten terug van SPD-signatuur. Zo spreekt men van een verhoging van het minimumloon tot 12 euro per uur. Ook de pensioenleeftijd wordt volgens Scholz niet omhoog getrokken.
  • Daarnaast wordt aandacht besteed aan klimaatverandering, zo willen de partijen alle koolcentrales sluiten tegen 2030 en 2 procent van het Duitse grondgebied vrijhouden voor windmolenparken, duidelijke groene accenten.
  • Enkele voorname eisen van de FDP komen terug. Zo zal Duitsland een begrotingspolitiek blijven hanteren met het oog op het verminderen van de staatsschulden. Er zullen ook geen belastingsverhogingen ingevoerd worden.

Einde van de CDU-staat

De christendemocraten van CDU/CSU belanden voor de eerste keer in 16 jaar in de oppositiebanken. Samen met Merkel vertrok ook de aantrekkingskracht van de Duitse christendemocraten. Hun kandidaat Armin Laschet slaagde er niet in de grote schoenen van Merkel te vullen. In een recente poll zakt het kartel CDU/CSU onder 20 procent, bij de verkiezingen haalden het kartel nog 24 procent.

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.