Oekraïense hoop en uitdagingen na lang wachten op F-16’s

Nu Oekraïne zich opmaakt om zijn eerste lading F-16 gevechtsvliegtuigen van NAVO-lidstaten te ontvangen, groeit de bezorgdheid over de mogelijke kwetsbaarheid van deze vliegtuigen voor Russische aanvallen. De komst van deze geavanceerde gevechtsvliegtuigen wordt gezien als een cruciale stap om Oekraïne te helpen zich te verzetten tegen de Russische dominantie in de lucht en “het luchtruim te deblokkeren”.

Russische troepen hebben zich ook voorbereid op de Oekraïense F-16’s en hebben verschillende vliegvelden in het land onder vuur genomen. Alleen al in juli werden minstens drie vliegvelden aangevallen: Myrhorod en Kryvyi Rih in centraal Oekraïne en één in de zuidelijke regio Odesa. Moskou beweert dat het vijf Oekraïense Su-27 gevechtsvliegtuigen en een MiG-29 heeft vernietigd, samen met een radar en waardevolle Patriot luchtverdedigingslanceerinrichtingen.

F-16 vereisten

Oekraïense bondgenoten en veel Oekraïners vrezen dat de in de VS gebouwde F-16’s onvoldoende bescherming krijgen. Tot nu toe heeft de Oekraïense luchtmacht grotendeels vertrouwd op “verspreide operaties” om ervoor te zorgen dat zijn gevechtsvliegtuigen niet op de grond worden geraakt. Dit zal echter moeten veranderen als Oekraïne zijn waardevolle vloot westerse vliegtuigen wil beschermen tegen Russische raketten.

F-16’s hebben perfect gladde start- en landingsbanen nodig die vrij zijn van stenen en ander klein puin, anders riskeren ze motorstoringen. Elke poging om de infrastructuur op bestaande bases te verbeteren zal zichtbaar worden voor “Russische observatie of het nu gaat om orbitale of menselijke inlichtingenbronnen”, waarschuwt professor Justin Bronk, senior research fellow voor luchtmacht en technologie aan het Royal United Service Institute.

Russische dronecapaciteiten

Rusland heeft onlangs spionagedrones aangeschaft, zoals Zala, Supercam en Orlans, die real-time beelden kunnen versturen van diep binnen het Oekraïense grondgebied en daarbij de elektronische detectie- en stoorsystemen van Oekraïne kunnen omzeilen. Deze drones kunnen nu worden voorgeprogrammeerd om in radiostilte lange afstanden te vliegen.

De F-16’s zullen worden bewapend met AIM-120 AMRAAM lucht-lucht raketten, die “autonoom” kunnen worden en zichzelf naar het doel kunnen leiden na een bepaalde afstand vanaf de lancering. Op dit moment gebruiken Oekraïense vliegtuigen uit het Sovjettijdperk raketten die een constante “lock” op een Russisch vliegtuig vereisen tijdens de richt- en lanceerfase.

Uitdagingen

Niet iedereen gelooft dat de F-16’s de Oekraïense frontsteden kunnen beschermen. Als de straaljagers hoog vliegen, zijn ze kwetsbaar voor de Russische luchtverdedigingssystemen, waarschuwt Prof. Bronk. Als ze laag vliegen, moeten ze dieper Russisch grondgebied binnenvliegen om hun raketten voldoende bereik te geven.

Elke luchtmachtbasis zal bemanningen in dienst hebben die zullen opstijgen in geval van een luchtdreiging. Het probleem is echter dat Oekraïne een groot tekort heeft aan Patriots en raketten. President Zelensky zegt dat Oekraïne minstens 25 Patriot verdedigingssystemen nodig heeft om zijn luchtruim te beschermen en dat het er maar een handvol heeft.

De F-16’s zullen een grote impact hebben bij aanvallen op de grond en in de lucht, maar de vraag blijft of er genoeg van zullen zijn en of ze op de grond beschermd kunnen worden.

Key Takeaways

– Russische strijdkrachten bereiden zich voor op de Oekraïense F-16’s
– Zorgen over onvoldoende bescherming voor de in de VS gebouwde F-16’s
– De Oekraïense luchtmacht vertrouwt op “verspreide operaties” om te voorkomen dat ze op de grond worden geraakt.
– Rusland heeft spionagedrones aangeschaft die real-time beelden kunnen uitzenden van diep binnen het Oekraïense grondgebied.
– De F-16’s worden bewapend met AIM-120 AMRAAM lucht-lucht raketten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.