Nadert Oekraïne lidmaatschap EU?

Oekraïne zal naar verwachting een positieve aanbeveling krijgen van de Europese Commissie om lid te worden van de EU. Volgende week moet een oordeel worden geveld.

Dat bericht Bloomberg.

In april diende Oekraïens president Volodymyr Zelenski de documenten in om het lidmaatschap tot de Europese Unie aan te vragen voor zijn land. “Ons volk maakt, diep vanbinnen, mentaal al langer deel uit van Europa”, zei Zelenski toen.

Het is uniek dat een land op dit tempo zich tot de EU probeert te voegen, maar de Commissie zou geen tijd willen verliezen. Er is echter geen speciale procedure om het langdurige toetredingsproces fors in te korten. Oekraïne moet nog altijd de bezwaren van staten overwinnen die tegen de uitbreiding van de EU zijn.

“Geen dringende kwestie”

Tussen 13 en 17 juni zal de finale beoordeling van de Commissie besproken worden. Maar zelfs als die positief is, moeten de EU-lidstaten hun goedkeuring nog geven, vooraleer Oekraïne de officiële status als EU-land krijgt.

De leiders van de 27 lidstaten zullen dat doen op 23 en 24 juni in Brussel. Verschillende landen zijn gekant tegen een onmiddellijk lidmaatschap. Ze vinden dat Oekraïne geen voorkeursbehandeling mag krijgen boven bestaande kandidaten. Het lidmaatschapsproces omvat namelijk een zware reeks voorwaarden die normaal meer dan een decennium kunnen duren.

Om de procedure van toetreding niet overhaast te laten verlopen, want dat “is niet realistisch”, pleitte de Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer afgelopen zondag voor een tussenfase tussen samenwerking en volledig lidmaatschap van de Europese Unie voor Oekraïne. Een “voorbereidende ruimte” zou het land in staat stellen te voldoen aan de eisen van de Europese Economische Ruimte (EER) en de Europese Vrijhandelsovereenkomst (EVA).

“Momenteel vecht Oekraïne voor zijn politieke en territoriale overleving. Al onze inspanningen zijn er in de eerste plaats op gericht een einde te maken aan de Russische aanvalsoorlog. In een dergelijke fase kan een snelle volledige toetreding tot de unie toch geen dringende kwestie zijn”, zei Nehammer.

“We moeten een Europese voorbereidende ruimte creëren, die het mogelijk maakt om de samenwerking met de EU stap voor stap te versterken en zich beter aan te passen aan de Europese normen.”

Denemarken vindt dat Oekraïne niet voldoende voldoet aan de criteria met betrekking tot de stabiliteit van de instellingen die de democratie, de rechtsstaat, de mensenrechten en het respect voor en de bescherming van minderheden garanderen, zo blijkt uit een diplomatieke nota die Bloomberg kon inzien. Kiev zou eerst “zijn wetgevend en institutioneel kader fundamenteel moeten verbeteren”, aldus de nota.

“Wij staan volledig achter de ambities van Oekraïne”

Toch is er ook steun voor het zo spoedig mogelijk toetreden van Oekraïne tot de EU in bepaalde Europese landen. Ierse Europarlementsleden, bijvoorbeeld, hebben opgeroepen om het land deze maand nog in te lijven.

Zo riepen de Ieren op om Oekraïne en Moldavië deze maand lidmaatschap tot de EU te verlenen. “Wij staan volledig achter de ambities van Oekraïne om lid te worden van de EU en hebben de huidige inspanningen om het land de status van kandidaat-lidstaat van de EU te verlenen consequent gesteund”, aldus Seán Kelly, lid van het Europees Parlement.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20