Vanmorgen sprak Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, het Europees Parlement toe. Daarbij onderstreepte ze dat ze eerst wil zien dat de Russische president Vladimir Poetin effectief zijn troepen begint terug te trekken.
- “Ik denk dat diplomatie zijn laatste woord nog niet gesproken heeft. We zagen tekenen van hoop gisteren, maar die moeten nu gevolgd worden door daden”, zo stelde ze aan de Europese Parlementsleden.
- Tegelijk blijft de EU op de lijn zitten dat Oekraïne zelf het recht heeft om over haar lot te beslissen, en dus ook of ze lid willen worden van de NAVO of niet. “Het idee van invloedsferen is een geest uit het verleden, uit de vorige eeuw. Dit is een crisis over Oekraïne, maar ook over zoveel meer. Het gaat over wat het betekent om een onafhankelijk land te zijn in de 21ste eeuw”, zo stelde von der Leyen.
- Die herinnerde nog eens aan de gevolgen van een militaire actie van de Russen: “De relaties tussen ons en Moskou zouden zwaar beschadigd raken, sancties zullen hevige consequenties hebben voor de Russische economie, en haar vooruitzichten om nog verder te moderniseren.”
- Eerder hadden ook al de Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Boris Johnson aangedrongen op effectief bewijs dat de Russen ook terugtrekken. Biden hield daarbij een stevige speech en had het over “nog steeds een grote kans dat de Russen een invasie lanceren in Oekraïne”.
- De Russische minister van Defensie kondigde gisteren in een onderhoud met Poetin aan dat verschillende groepen militairen terug zouden keren naar hun kazernes, nu de oefeningen aan de grens met Oekraïne afgelopen waren. Daarbij ging een zucht van opluchting over de diplomatieke wereld, en de financiële markten: overal stegen de aandelen terug.
- De Russen voedden daarbij de media in Europa, die gretig inspelen op het beeld dat de Amerikanen en Britten toch maar een stelletje paniekzaaiers zijn. Vladimir Tsjizjov, de Russische ambassadeur bij de EU, wuift in de Duitse krant Die Welt, alle aantijgingen weg. “Wat Rusland betreft, kan ik u verzekeren dat er deze woensdag geen aanval zal plaatsvinden.” De Britten en Amerikanen hadden met die datum geschermd. “Oorlogen in Europa beginnen zelden op een woensdag”, is de quote die daarop overal circuleert.