Beurzen reageren stiers op nieuws dat deel van Russische troepen terugtrekt

De Europese en Amerikaanse beurzen reageren positief op het nieuws dat Rusland deels zijn troepen terugtrekt uit het grensgebied met Oekraïne.

Een deel van de Russische troepen die in Wit-Rusland militaire oefeningen deden, zijn teruggekeerd naar hun bases. Dat zegt de woordvoerder van het Russisch ministerie van Defensie Igor Konashenkov aan persbureau RIA Novosti.

“Eenheden van de zuidelijke en westelijke militaire districten, die hun taken hebben voltooid, zijn al begonnen met het laden op spoor- en wegtransport en vandaag zullen ze beginnen met het verplaatsen naar hun militaire garnizoenen”, zei Konashenkov.

Verschillende grote beurzen reageerden positief het nieuws. De pan-Europese index Stoxx 600 klom deze middag met zo’n 1,4 procent en Euro Stoxx 50 steeg met 1,65 procent. De BEL20 reageerde licht positief met een stijging van 0,9 procent.

De Dow Jones Industrial Average-futures stegen met 1,3 procent. De S&P 500-futures en de Nasdaq 100-futures gingen met respectievelijk 1,6 en 2,1 procent omhoog.

Wereldeconomie op adem

Volgens Philipp Lisibach, hoofdstrateeg bij Credit Suisse, geeft deze (mogelijke) de-escalatie een impuls aan risicovolle activa na een periode van onzekerheid en volatiliteit.

“Als er een oplossing komt voor de geopolitieke problemen waar we momenteel mee te maken hebben, dan kan ik me voorstellen dat de wereldeconomie even op adem komt”, zei hij aan CNBC. “De risicovolle elementen van de markt en de Europese aandelen die onder druk zijn komen te staan, kunnen zich dan zeker herstellen.”

Het blijft echter onduidelijk hoeveel troepen zich hebben teruggetrokken en welke impact het heeft op de aanwezigheid van het totale aantal Russische militairen rond Oekraïne. Het nieuws is tevens niet bevestigd door niet-Russische bronnen.

De Russische president Poetin en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz spreken elkaar vandaag over diplomatische oplossingen voor de situatie.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20