Oekraïense voetbalcompetitie gaat weer van start: “Dit gaat om het tonen van het verlangen naar onvermijdelijke overwinning. Voetbal omwille van vrede”

Ondanks de aanhoudende Russische invasie van Oekraïne, bereidt de Oekraïense Premier League (UPL) zich voor op het nieuwe voetbalseizoen in eigen land. Aanvankelijke suggesties om de competitie in Polen of een ander buurland te spelen zijn hiermee definitief van de baan.

Zes maanden geleden werd de Oekraïense voetbalcompetitie volledig stilgelegd. Als reactie op de Russische invasie verlieten veel spelers hun clubs en trokken ze naar het westen van het land. De gedachten over voetbal verdwenen lange tijd naar de achtergrond, waar de overlevingsstrijd de boventoon voerde.

Startsein wordt 23 augustus gegeven

Desondanks wil de nationale Oekraïense voetbalbond op 23 augustus het startsein geven van het nieuwe voetbalseizoen. Als de huidige veiligheidssituatie het toelaat uiteraard. Het plan is om in de steden Kiev, Lviv, Oezjhorod en misschien Ternopil en Rivne te spelen.

Vorige maand kwamen vertegenwoordigers van de voetbalbond, de ministeries en de nooddiensten bijeen in Kiev om het plan vorm te geven. “Het houden van voetbalcompetities tijdens de oorlog gaat niet alleen over sport”, zei Andriy Pavelko, de voorzitter van de voetbalbond. 

“Het gaat om het tonen van de onverschrokkenheid van ons volk, de ontembare geest en het verlangen naar de onvermijdelijke overwinning. Dit is een uniek initiatief in de wereldgeschiedenis: voetbal tegen de oorlog in oorlogsomstandigheden. Voetbal omwille van de vrede”, zo ging Pavelko verder.

Aangezien de staat van beleg nog steeds van kracht is, zullen de wedstrijden zonder supporters worden gespeeld. Ook zullen de stadions worden uitgerust met schuilkelders voor eventuele beschietingen. Een van de kwesties die moet worden opgelost is of het mogelijk is door te spelen na de onderbreking door luchtalarmsirenes, een situatie die onvermijdelijk lijkt.

Het plan is om met de gebruikelijke 16 teams te spelen, waarbij 10 ploegen thuiswedstrijden in het gebied rond Kiev zullen spelen en de rest verder naar het westen.

Positief gevoel

Onder de stafleden en voetballers heerst er over het algemeen een positief gevoel, zeggen insiders aan The Guardian. “Iedereen wil spelen: dit is waar we van houden, dit is ons leven,” zei een speler van een top-zes club.

Er heerst ook een overheersend gevoel van opluchting bij veel clubs, die afgelopen maanden hebben kunnen overleven. Slechts twee clubs zullen niet kunnen deelnemen aan de competitie: Desna Chernihiv en FC Marioepol. Beiden hebben hun lokale infrastructuur verwoest zien worden en zijn van plan in vredestijd terug te keren.

(kg)

Meer