Oekraïense veiligheidsdienst kan aanslag op militaire top verijdelen

De Oekraïense binnenlandse inlichtingendienst SBU is erin geslaagd een complot te verijdelen om de minister van Defensie en het hoofd van de militaire inlichtingendienst te vermoorden. Achter de aanslag zit de GRoe, de militaire inlichtingendienst van Rusland. Twee Oekraïense collaborateurs werden gearresteerd.

De GRoe betaalde twee Oekraïners een fikse som om drie doelwitten uit te schakelen: een niet nader genoemde belangrijke Oekraïense activist, minister van Defensie Oleksey Reznikov en het hoofd van de militaire inlichtingendienst HUR, generaal Kyrylo Boedanov.

Proefmoord

Een man die afkomstig was uit de tijdelijk door Rusland bezette regio Loehansk en eerder al in het leger van de schurkenstaat vocht tegen Oekraïne, kreeg zo’n 150.000 dollar per vermoord doelwit. Hij moest in eerste instantie in Oekraïne op zoek naar mede-collaborateurs. Een man uit Kiev ging op zijn aanbod in, in ruil voor 5000 dollar moest hij een Oekraïense soldaat vermoorden die betrokken was bij de marteling van Russische krijgsgevangenen; zeg maar een eerste test of hij geschikt was.

De man uit Loehansk reed via Wit-Rusland Oekraïne binnen (de rechtstreekse route zou hem langs het front sturen). Uiteindelijk kon de Oekraïense SBU, de binnenlandse (civiele) inlichtingendienst, hem lokaliseren in de stad Kovel, in het noordoosten van het land, en een arrestatie voorbereiden. De arrestatie van beide heren werd door de SBU ook op Telegram gedeeld:

De arrestatievideo van de SBU, hier gedeeld door Twitteraar Paul Healey

Bij een huiszoeking werden Russische paspoorten teruggevonden. Het duo werd opgesloten en beschuldigd van landsverraad en samenzwering voor moord.

Terroristenstaat

“De vijand kan niet winnen op het slagveld, dus neemt hij zijn toevlucht tot zijn gebruikelijke methoden – hij probeert moordaanslagen op het leger en de hoofden van de Oekraïense autoriteiten te organiseren. En daarmee bewijst eens te meer aan de hele wereld dat Rusland een terroristische staat is die zich niet aan beschaafde regels houdt”, wordt het waarnemend hoofd van de SBU, Vasyl Maljoek, geciteerd.

“Maar we begrijpen perfect wat we van de Russische Federatie kunnen verwachten, dus we handelen van tevoren en neutraliseren de speciale operaties van de vijand van tevoren. We blijven dit doen!” – benadrukt hij.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20