Oekraïense inlichtingendienst lanceert nieuw offensief tegen corruptie

De Oekraïense inlichtingendienst SBOe is binnengevallen bij een van de rijkste mannen van het land. Ook het hoofd van de belastingsdienst van Kyiv kreeg bezoek van de dienst. Beide heren worden verdacht van corruptie.

Waarom is dit belangrijk?

Oekraïne is de dag van vandaag nog steeds het op één na meest corrupte land van Europa; enkel Rusland doet het slechter. Op de Corruption Perception Index, een rangschikking van de ngo Transparency International die landen oplijst naar mate van corruptie, prijkt Oekraïne op de 116e plaats. President Volodymyr Zelensky maakte er bij zijn verkiezingscampagne een speerpunt van, en lijkt nu ook zijn woorden om te zetten naar daden.

In het nieuws: Igor Kolomoiski, een van de rijkste Oekraïners, kreeg speurders van de SBOe over de vloer.

  • De zakenman wordt verdacht van grootschalige fraude: het Economisch Veiligheidsbureau van Oekraïne, dat belast is met de opsporing van corruptie, gaf aan een grote verduisterings- en witwaszaak te hebben blootgelegd. Concreet gaat het om 40 miljard grivna, omgerekend één miljard dollar, dat door het voormalige management van oliebedrijven Ukrnafta en Ukrtatnafta werd scheefgeslaan. Als eigenaar van Privat Group, een minderheidsaandeelhouder in beide bedrijven, wordt Igor Kolomoiski genoemd als één van de spilfiguren in de hele corruptiezaak.
  • Kolomoiski was in de jaren 90 de oprichter van PrivatBank, de grootste Oekraïense bank. In 2014 werd de zakenman gouverneur van zijn thuisregio, Dnipro. Een jaar later werd hij door president Petro Porosjenko ontslagen. In 2016 werd zijn bank genationaliseerd, nadat een tienjarig onderzoek grootschalige fraude aantoonde. Nog een jaar later besloot het Hooggerechtshof van Londen om in totaal 2,5 miljard dollar aan bezittingen van Kolomoiski en zijn zakenpartner Gennadi Bogoljoebov (die vanuit het Verenigd Koninkrijk opereert) te confisqueren.
  • Ook nadien nog kwam de zakenman in opspraak. In maart 2021 werd hij door de Verenigde Staten op de sanctielijst gezet, op verdenking van corruptie. “In de uitvoering van zijn ambt, was Kolomoiski betrokken bij corruptiezaken die de rechtsstaat en het geloof van het volk in de democratische instituten van de overheid ontwrichtten”, zo schreef minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken toen in een persmededeling.

Ook nog: Ook het hoofd van de belastingsdienst van Kyiv wordt verdacht van verduistering en corruptie.

  • Het Staatsbureau voor Onderzoeken (SBI) liet woensdag weten een huiszoeking te hebben uitgevoerd bij de ambtenaar. Daar werd voor honderdduizenden dollars aan cash geld gevonden, luxehorloges en auto’s. De SBOe plaatste het onderzoek binnen het kader van “de strijd tegen de interne vijand”, waarmee corruptie wordt geïmpliceerd.
  • Nu Oekraïne nauwer samenwerkt met de Europese Unie en hoopt lid te worden van de Unie, schakelt Zelensky’s anti-corruptie-fiets een tandwieltje hoger. Enkele weken geleden nog werden enkele topambtenaren ontslagen of gearresteerd, na het vermoeden van fraude.
  • Onder meer Vasil Lozinski, de onderminister van infrastructuur, werd gearresteerd, nadat onderzoek had uitgewezen dat hij voor 360.000 euro aan steekpenningen had ontvangen. Lozinski had ervoor gezorgd dat een contract voor nieuw materiaal voor het Oekraïense elektriciteitsnet werd getekend, in ruil kreeg hij smeergeld van het bedrijf.
  • Ook de viceminister van Defensie, Vjatsjeslav Sjapovalov, werd uit zijn ambt ontzet. Het ministerie had een veel te duur contract ondertekend voor voedselvoorziening voor het leger; zijn bevoegdheid. Uit de details blijkt dat het ministerie voor enkele producten, zoals eieren, kippenvlees of enkele groenten, ruim twee keer zoveel betaalt als in de supermarkt. De minister, Oleksei Reznikov, nuanceerde de prijzen, en gaf mee dat kosten voor transport en bereiding mee in de prijs zaten.

(fjc)

Meer