Europese Commissie wil Oekraïne als kandidaat-lid EU, maar Zelensky heeft veel werk voor de boeg

De Europese Commissie heeft aanbevolen Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie te verlenen, zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen eerder vandaag. Het is een symbolische stap op de weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie. Maar het traject is lang.

De uitvoerende arm van de EU heeft geadviseerd Oekraïne versneld kandidaat-lid te maken. De Commissie heeft ook aanbevolen dat Moldavië versneld deze status krijgt; Georgië moet dan weer nog even wachten.

“Wij hebben één duidelijke boodschap en dat is: ja, Oekraïne verdient Europees perspectief. Ja, Oekraïne moet als kandidaat-lidstaat worden verwelkomd,” zei Von der Leyen op een persconferentie. “Er moet ook nog belangrijk werk worden verricht. (…). Het gaat volgens het boekje.”

Corruptie

Het advies betekent dus niet dat Kiev nu al kandidaat-lid is, schrijft onder meer de Nederlandse openbare omroep NOS. Daarover dienen de lidstaten nog te beslissen; iets wat wellicht zal gebeuren op de EU-top donderdag. Frankrijk, Duitsland, Italië en Roemenië zijn voorstander van Oekraïne als kandidaat-lid. Nederland, Denemarken, Portugal en ons land lieten echter sceptischer geluiden horen.

Aanmerkingen zijn er voornamelijk op de aanpak van corruptie en de werking van de rechtsstaat in het land; op dat vlak heeft Oekraïne een kwalijke reputatie. Ook de macht van de oligarchen dient er te worden beteugeld, aldus Von der Leyen.

Op het gebied van onderwijs en eerlijke verkiezingen gaat het in Oekraïne wel al goed, klonk het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20