Ontslagen en arrestaties bij politieke top Oekraïne: wat is er aan de hand?

Verschillende Oekraïense toppolitici namen de afgelopen dagen ontslag. De viceminister voor Infrastructuur, Vasil Lozinski, werd op zijn beurt gearresteerd op vermoeden van fraude en het verduisteren van overheidsgeld.

Waarom is dit belangrijk?

Oekraïne staat op de 122e plaats op de Corruption Perception Index van Transparency International, een internationale denktank die vecht tegen corruptie. Na de Maidanrevolutie in 2014 stuurde de bevolking een krachtig signaal dat corruptie dringend moest aangepakt worden. Volodymyr Zelensky maakte bij zijn verkiezing in 2019 een speerpunt van de aanpak van corruptie, maar dit bleek al snel moeilijker dan verwacht.

In het nieuws: Verschillende Oekraïense topfunctionarissen leggen hun ambt neer na beschuldigingen van corruptie. Het voornaamste onderzoek richt zich op het ministerie van Defensie.

 • Volgens een artikel op de nieuwswebsite ZN.ua zou het ministerie een veel te duur cateringscontract hebben afgesloten. Een privébedrijf dat instaat voor de voedselvoorziening van de legereenheden in zes provincies, krijgt daarvoor in ruil 320 miljoen euro. Uit de details blijkt dat het ministerie voor enkele producten, zoals eieren, kippenvlees of enkele groenten, ruim twee keer zoveel betaalt als in de supermarkt.
 • Daarnaast staat het bedrijf ook bekend bij de Oekraïense fiscus: in 2019 werd het beschuldigd van valsheid in geschrifte, en twee jaar later zou het geen belastingaangifte hebben ingediend. De oprichter van het bedrijf, en de huidige directeur, zouden voordien ook bij het ministerie van Defensie hebben gewerkt.
 • De onthullingen leidden al tot het aan de deur zetten van Vjatsjeslav Sjapovalov, de viceminister van Defensie die verantwoordelijk is voor de voedsel- en materiaalvoorzieningen van het leger.
  • Hij gaf wel aan dat de geruchten ongegrond waren, en dat nader onderzoek dit zal uitwijzen.
 • Het onderzoek van de anticorruptiewaakhond NABOe zet druk op minister van Defensie Oleksi Reznikov, een van de meest prominente politici in het land.
  • Hij verklaarde al dat de journalist van ZN.ua het contract niet goed had geïnterpreteerd, en dat kosten voor transport en bereiding mee in de prijs werden ingecalculeerd.

Daarnaast: Ook een rist andere toppolitici en -ambtenaren werden aan de deur gezet, of stapten zelf op.

 • Vasil Lozinski, de onderminister voor Infrastructuur, werd maandag op heterdaad gearresteerd door de NABOe. Hij zou voor 360.000 euro aan steekpenningen hebben ontvangen voor een contract voor nieuw materiaal voor het Oekraïense elektriciteitsnet.
  • Lozinski zou, samen met enkele andere ambtenaren en de leveranciers, de prijs voor dit materiaal kunstmatig hebben opgedreven.
  • In totaal zou een bedrag van zeven miljoen euro zijn verdeeld onder de ambtenaren; geld dat voorzien was om de Oekraïense bevolking te wapenen tegen de winter.
  • De viceminister werd ook op staande voet ontslagen.
 • Naast Lozinksi en Sjapovalov werden enkele andere viceministers al de laan uit gestuurd. Op de website van het Russische persagentschap TASS staat te lezen dat ook de viceministers voor Sociaal Beleid (Vitaly Moezytsjenka) en Gemeenten, Provincies en Infrastructuur (Ivan Loekerje en Vjatsjeslav Negoda) door president Zelensky werden ontslagen.
 • Ook in de lagere echelons van de administratie werd ingegrepen. Zo stuurde Zelensky maandag Kyrylo Timosjenko, die fungeerde als plaatsvervangend hoofd van het presidentiële bureau, de laan uit. Diezelfde dag kreeg ook procureur-generaal Oleksi Symonenko zijn C4.
 • En tot slot herschikte Zelensky ook het bestuur op lager niveau. De regiohoofden van enkele provincies werden vervangen, en ook twee enkele ambtenaren bij de staatsdienst voor Zee-, Binnen- en Scheepvaart moesten opkrassen.

(lb)

Meer