Key takeaways
- 6,5 miljoen permanente immigranten komen de OESO-landen binnen in 2023, een nieuw historisch record.
- Gezinsmigratie steeg met 16 procent en humanitaire migratie met 20 procent.
- Tijdelijke arbeidsmigratie overschreed 2,4 miljoen verleende werkvergunningen en vergunningen, een stijging van 16 procent jaar-op-jaar.
De migratiestromen bereikten in 2023 ongekende hoogten en overtroffen de reeds recordniveaus van 2022. Verschillende factoren hebben bijgedragen aan deze stijging, waaronder een opleving na de pandemie, tekorten aan arbeidskrachten als gevolg van het economisch herstel, demografische verschuivingen in OESO-landen en specifieke situaties in landen als het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland.
In 2023 was er een instroom van 6,5 miljoen permanente immigranten in de OESO-landen, een nieuw historisch record. Gezinsmigratie was de belangrijkste oorzaak van deze stijging, met een stijging van 16 procent. Humanitaire migratie kende ook een opmerkelijke stijging van 20 procent. De tijdelijke arbeidsmigratie zette haar opwaartse trend voort en overschreed de 2,4 miljoen werkvergunningen en toelatingen die werden toegekend in de OESO-landen (met uitzondering van Polen), wat neerkomt op een stijging van 16 procent op jaarbasis en 28 procent boven het niveau van vóór de pandemie.
Migratietrends
In Polen daarentegen daalde het aantal nieuwe werkvergunningen (exclusief Oekraïense “werk toevertrouwde” verklaringen) met 39 procent tot 835.000. Internationale studentenstromen bleven ook stijgen en bereikten meer dan 2,1 miljoen nieuwe vergunningen in 2023 met een stijging van 6,7 procent. Er werd een recordaantal asielaanvragen geregistreerd in OESO-landen, tot 2,7 miljoen, voornamelijk aangewakkerd door de Verenigde Staten.
OESO-landen verleenden in 2023 internationale bescherming aan 676.000 vluchtelingen, het hoogste aantal sinds 2017. Hieronder bevonden zich 160.000 pas hervestigde vluchtelingen, het hoogste aantal sinds 2016. De werkgelegenheid voor immigranten bleef stijgen in 2023, met een historisch hoog niveau en een lage werkloosheid van respectievelijk 71,8 procent en 7,3 procent in alle OESO-landen.
Regionale verschillen
Tien OESO-landen, waaronder Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, samen met de EU27, noteerden recordhoge werkgelegenheidscijfers voor immigranten. De integratie van Oekraïense vluchtelingen op de lokale arbeidsmarkt verschilde sterk van land tot land. Terwijl Centraal- en Oost-Europese landen zoals Polen, Litouwen en Estland eind 2023 werkgelegenheidscijfers van meer dan 50 procent zagen, lagen die in Duitsland, Oostenrijk en België veel lager, met minder dan een op de vier werkenden.
Een recordaantal immigranten heeft de migratiesystemen in de OESO-landen onder druk gezet. Sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, kenden een sterke stijging van het aantal migranten, terwijl andere, zoals Nieuw-Zeeland, Israël, Italië, Denemarken, Estland en Litouwen, een daling zagen. De meeste categorieën van tijdelijke arbeidsmigratie stegen in 2023, met name seizoensmigratie (+5 procent) en meewerkende vakantiegangers (+23 procent), terwijl het aantal binnen een bedrijf overgeplaatste personen met 11 procent daalde.
Asielzoekers en vluchtelingen
De Verenigde Staten werden de belangrijkste bestemming voor asielzoekers binnen de OESO en overtroffen daarmee de Europese OESO-landen samen. Venezuela, Colombia, Syrië en Afghanistan waren de belangrijkste landen van herkomst voor asielaanvragen in 2023, gevolgd door Haïti, Cuba, Türkiye en Nicaragua.
Concluderend kunnen we stellen dat er in 2023 aanzienlijke verschuivingen plaatsvonden in de migratiepatronen van de OESO-landen, als gevolg van een complex samenspel van wereldwijde gebeurtenissen en interne dynamiek.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!