Ocean Cleanup moet vissen redden van plastic soep in oceanen

Voor de Nederlandse kust wordt donderdag ter hoogte van Scheveningen  voor het eerst een prototype van de Ocean Cleanup technologie getest, die het mogelijk moet maken om al het plastic afval uit de oceanen te vissen.

De Nederlandse student Boyan Slat heeft vier jaar geleden een technologie ontwikkeld die dat mogelijk moet maken. Als zijn plannen lukken zou dit op ecologisch gebied een gigantische realisatie betekenen, die de wereld een zware besparing kan opleveren. 

Boyan Slat ontwikkelde met zijn team The Ocean Cleanup een technologie die het mogelijk maakt om afval, gebruik makend van de stromingen, tot op een diepte van drie meter op te vangen. Met behulp van twee drijvende armen, elk met een lengte van vijftig kilometer, zou het drijvende plastic op één punt kunnen worden verzameld en afgevoerd.

[media-credit name=”© The Ocean Cleanup” link=”Express.live” align=”aligncenter” width=”720″]Ocean_cleanup.jpg[/media-credit] De test is het resultaat van een samenwerking tussen The Ocean Cleanup, baggerbedrijf Boskalis en de Nederlandse overheid. Later dit jaar staat ook een test in Japan geprogrammeerd. Het prototype is geen kilometers, maar 100 meter lang. Wetenschappers twijfelen over de praktische realisatie van het project, omdat slechts 1% van al het plastic dat in de oceaan terechtkomt aan de oppervlakte blijft drijven.

Een gigantische toxische afvalberg

Volgens ramingen zouden de oceanen tussen honderd en bijna honderdvijftig miljoen ton plastic afval herbergen. Volgens de Verenigde Naties wordt elk jaar wereldwijd 225 miljoen plastic geproduceerd. Jaarlijks komt echter ook 8 miljoen ton plastic afval in de oceanen terecht, waardoor in de loop van de decennia een gigantische toxische afvalberg werd opgebouwd.

Screenshot 2016-06-23 07.22.11

Dat is vooral een probleem voor ’s werelds visbestand, nu uit een pas verschenen Zweedse studie naar de milieueffecten van plastic afval in zee blijkt dat vissen liever kleine stukjes plastic eten dan hun natuurlijke voeding. Vissen die zich vaak met plastic voeden blijken trager te groeien en worden makkelijke prooien voor roofdieren.

Meer plastic in zee dan vis?

Wordt de plasticberg in zee niet snel afgeremd, dan dreigt er tegen 2050 meer plastic in zee te zitten dan vissen. Daarom bedachten onderzoekers van de universiteit van Upsalla een experiment om de effecten van die vervuiling op de vissen te testen. Ze stelden jonge baarzen bloot aan plastic bolletjes van minder dan 5 mm doorsnede en al snel merkten dat de vissen het plankton dat ze normaal aten negeerden. Ze gaven de voorkeur aan plastic.

[media-credit name=”© The Ocean cleanup” align=”aligncenter” width=”1024″]Ocean Cleanup prototype[/media-credit] De studie is het eerste bewijs dat visbestanden bedreigd worden door de plastic-vervuiling. Wanneer plastic-verpakkingen in zee terechtkomen breken ze af tot microscopisch kleine plasticdeeltjes. Ook het gebruik van microbolletjes in bepaalde cosmetica zoals scrubs zou bijdragen tot de vervuiling van de wereldzeeën.

De vissen die zich voeden met plastic blijken ook veel trager te bewegen en daardoor een gemakkelijkere prooi te worden. Ze groeien ook veel trager dan gezonde vissen. Volgens hoofdonderzoekster Oona Lönnsted reageren niet enkel baarzen slecht op het plastic. Ze claimt dezelfde effecten te hebben vastgesteld bij tropische vissoorten, snoeken en botvissen.