Obesitasmedicijn kan lichaamsgewicht met een vijfde verminderen: ‘Een echte gamechanger’

Wetenschappers hebben ontdekt dat een geneesmiddel, semaglutide, mensen met overgewicht en obesitas kan helpen meer dan een vijfde van hun gewicht te verliezen – een echte doorbraak in de strijd tegen deze ziektes. 

Semaglutide, gemaakt door de Deense farmareus Novo Nordisk, is al op de markt als een behandeling voor diabetes type 2. Maar in een nieuwe klinische studie, gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, hebben onderzoekers van de Northwestern University in Chicago en University College London (UCL) het geneesmiddel in een veel hogere dosis getest als een middel tegen zwaarlijvigheid.

‘Gamechanger’

In het kader van de fase 3-studie injecteerden bijna 2.000 deelnemers in 16 landen zichzelf wekelijks met semaglutide of een placebo gedurende 68 weken. Een derde van de patiënten die een injectie met het eetlustremmend middel kreeg toegediend, verloor meer dan 20 procent van hun lichaamsgewicht, zo bleek uit een onderzoek. Gemiddeld verloren ze 15 procent, vergeleken met 2,4 procent bij degenen die een placebo kregen. 

‘Het medicijn is een gamechanger’, zei professor Robert F. Kushner van de Northwestern University Feinberg School of Medicine, aan The New York Times. ‘Dit is het begin van een nieuw tijdperk van effectieve behandelingen voor obesitas.’

Bijwerkingen

Er werden echter ook enkele bijwerkingen vastgesteld bij de deelnemers die het medicijn kregen, zoals misselijkheid, diarree, en een paar gevallen van acute alvleesklierontsteking. En er zijn nog vijfjarige studies aan de gang om te zien of gewichtsverlies op lange termijn kan worden volgehouden.

Professor Stephen O’Rahilly van de Universiteit van Cambridge zei aan de Britse krant The Times: ‘Het vinden van een effectieve en veilige eetlustremmer voor de behandeling van obesitas is al vele decennia een heilige graal… De resultaten die in dit artikel worden gepresenteerd suggereren dat semaglutide zeer effectief is als een middel om gewicht te verliezen en dat het weliswaar bijwerkingen heeft, maar deze zijn voorspelbaar en omkeerbaar en niet ernstig genoeg om alarm te slaan.’

Lees ook:

Meer
Mijn Volglijst

Duitse export neemt sterker toe dan verwacht

09/12/2021 07:08

(ABM FN-Dow Jones) De Duitse export is in oktober harder gestegen dan verwacht. Dat meldde het Duitse statistiekbureau Destatis donderdag.

De export nam met 4,1 procent op maandbasis toe. De import steeg met 5,0 procent. Deze cijfers zijn aangepast voor seizoensinvloeden. 

De stijging voor de export valt hoger uit dan de door economen verwachte plus van 1,1 procent. 

Op jaarbasis steeg de export in oktober met 8,1 procent. De import nam zelfs met 17,3 procent op jaarbasis toe. 

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20