Nu ook Japanse miljardair op ruimtetrip

De Japanse miljardair Yusaku Maezawa, die oprichter is van de online fashion-retailwebsite Zozotown, heeft een reis naar het internationale ruimtestation (ISS) gemaakt. Hij voegt zich zo bij de groeiende lijst van miljardairs die de ruimte hebben bereikt.

De ruimtereis van Maezawa, die hem naar verluidt 88 miljoen dollar (78 miljoen euro) kost, volgt op de korte reis van Amazonbaas Jeff Bezos en de reis van Richard Branson, de oprichter van Virgin Group, naar de rand van de ruimte eerder dit jaar.

Beelden op YouTube

Maezawa zal naar verwachting twaalf dagen in het ISS doorbrengen en is daarmee de eerste ruimtetoerist die het station in de afgelopen jaren heeft bezocht.

De ruimtecapsule met Maezawa aan boord steeg woensdagochtend op van de Russische raketlanceerplaats Kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan. In de namiddag kwam hij aan op het Internationaal Ruimtestation (ISS).

Maezawa wordt tijdens zijn verblijf aan boord van het ISS vergezeld door de ervaren Russische kosmonaut Alexander Misurkin en Maezawa’s assistent Yozo Hirano, die beelden van de modemagnaat zal vastleggen terwijl hij in het ruimtestation rondzweeft.

“Ik ben zo nieuwsgierig ‘hoe is het leven in de ruimte’? Dus ik ben van plan om het zelf uit te zoeken en het met de wereld te delen op mijn YouTube-kanaal”, zei Maezawa in een recente verklaring.

100 dagen taining

Ook delen van de voorbereidingen heeft Maezawa laten documenteren. “De draaiende stoel – voelt bijna als een marteling. Sommige kosmonauten zeggen dat het nodig is, anderen zeggen van niet. Hoe dan ook, het is de zwaarste training die ooit is gedaan. Waarschuwing: ogen gaan draaien alleen al door ernaar te kijken”, schreef Maezawa zaterdag via Twitter, waar hij een video postte van de draaiende stoel in actie.

Tijdens zijn 100 dagen durende training, zou Maezawa echter wel hebben genoten van de parabolische vlucht, waar gewichtloosheid wordt geïnduceerd voor korte perioden op een aangepast vliegtuig.

De Japanner wil ook een reis rond de maan maken. In 2018 kocht hij die trip al bij Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX. Die reis staat gepland voor 2023.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20