Lekken in Russische gasleidingen naar Europa: mogelijke “sabotage” duwt gasprijs weer hoger

De Deense autoriteiten hebben gisteren schepen gesommeerd weg te blijven uit een straal van vijf zeemijl (ongeveer negen kilometer) rond het in de Baltische Zee gelegen eiland Bornholm. Er zou gas uit de Nord Stream 2-pijpleiding, het opgeheven Russische project in de Oostzee, gelekt zijn. Intussen zouden ook twee gaslekken bij Nord Stream 1 zijn vastgesteld, en veert de gasprijs weer op.

Waarom is dit belangrijk?

De gasleiding is een van de twistpunten in de escalerende energieoorlog tussen Europa en Moskou, die sinds de Russische invasie van Oekraïne aan de gang is. De pijpleiding, die bedoeld was om de gasstroom van Sint-Petersburg onder de Oostzee naar Duitsland te verdubbelen, was net klaar en gevuld met 300 miljoen kubieke meter gas toen Duitsland de ingebruikname dagen voor de start van het Oekraïne-conflict besloot af te blazen.

"Vandaag is er een lek ontstaan in de Nord Stream 2-pijpleiding in het Deense gebied", zei het Deense energieagentschap in een verklaring, zo meldt onder meer de nieuwssite Euractiv. De Deense maritieme autoriteiten hebben een navigatiewaarschuwing afgegeven en een zone ingesteld rond de Nord Stream 2-pijpleiding "omdat deze gevaarlijk is voor het scheepsverkeer", volgens de toezichthouder. Verwacht wordt dat de lekken lokaal voor milieuschade kunnen zorgen.

De exploitant van Nord Stream

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer