Noorwegen ziet zich verplicht rem te zetten op drang naar cashloze maatschappij

Noorwegen heeft de meest cashloze maatschappij van de wereld uitgebouwd, maar de banken van het land moeten de bevolking de toegang tot fysiek geld blijven garanderen. Dat heeft het Noorse ministerie van Financiën gezegd. Het ministerie reageert daarmee op een studie van de Noorse financiële regulator, waaruit is gebleken dat een aantal Noorse banken inmiddels beweert niet meer verantwoordelijk te zijn voor het aanbieden van diensten met cash geld.

De financiële regulator moet nu van de regering een plan uitwerken om te verzekeren dat de Noorse bevolking nog steeds voor contante transacties bij de banken terecht kan.

Digitale valuta

In Noorwegen wordt nog slechts tussen 3 procent en 4 procent van alle transacties met biljetten of munten betaald. ‘Dat is volgens berekeningen van Norges Bank het laagste niveau in de hele wereld’, aldus het persbureau Bloomberg.

‘Buurland Zweden, dat eveneens een bijna cashloze maatschappij kent, heeft eerder al de alarmklok geluid. Ook daar werd gewaarschuwd dat het volledig verdwijnen van cash geld een aantal risico’s inhoudt.’

Door het verdwijnen van contant geld hebben de centrale banken in beide landen al de mogelijkheid bekeken om eigen digitale valuta op de markt te brengen.

Maar het Noorse ministerie van Financiën benadrukt dat er duidelijkheid moet komen over de plicht van de individuele banken om klanten de mogelijkheid te blijven bieden contant geld te kunnen storten en op te nemen.

‘Er zijn een aantal signalen dat sommige Noorse banken weigeren nog langer contant geld aan te bieden’, aldus woordvoerders van het ministerie. ‘Daarbij voeren ze aan dat hun klanten een dergelijk aanbod ook niet langer verwachten. Bovendien zeggen de instellingen zich in andere zakelijke sectoren te hebben gespecialiseerd.’

Garanties

Ida Wolden Bache, vicegouverneur van de Norges Bank, beklemtoonde dat contant geld in het betalingssysteem een belangrijke functie blijft behouden. ‘Daarom nemen we maatregelen om ervoor te zorgen dat contant geld nog steeds toegankelijk en beschikbaar is’, benadrukte Wolden Bache.

‘Ook wanneer de centrale bank digitale valuta zou invoeren, zouden we geen enkele intentie hebben om de levering van contant geld af te schaffen of stop te zetten.’

In Zweden werd in januari een wet geïntroduceerd die de grootste banken van het land verplicht om toegang tot contant geld te blijven verlenen. De Zweedse Riksbank beloofde daarop vorige maand een verdrievoudiging van het aantal kantoren waar bankbiljetten beschikbaar zouden zijn.

In Noorwegen heeft de financiële autoriteit van het ministerie van Financiën de opdracht gekregen om tegen begin september een passende oplossing uit te werken.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20