Noorwegen zet Piorun-raketsystemen voor regionale verdediging

Het Noorse leger heeft zijn tevredenheid uitgesproken over de prestaties van de Piorun-raketsystemen van Poolse makelij, die ze nu hebben ingezet ter versterking van de defensie aan de Russische grens. De Noorse strijdkrachten beschouwen de draagbare Piorun-luchtverdedigingssystemen als een cruciaal element in het afweren van dreigingen vanuit de Russische Federatie.

Volgens een verklaring van het Noorse leger op sociale media werden de systemen met succes getest tijdens schietoefeningen in de noordelijke regio Finnmark, vlak bij de Russische grens. De oefeningen waren gericht op luchtbedreigingen, zoals drones en helikopters, en werden bewust uitgevoerd in Finnmark om een duidelijk signaal van afschrikking naar Rusland te sturen.

Raketsystemen

De Noorse aankoop van de Piorun-raketsystemen werd voor het eerst aangekondigd begin 2024. In januari bevestigde het Noorse leger dat de grondtroepen gestationeerd aan de Russische grens de Poolse systemen hadden ontvangen. De aankoopbeslissing van Noorwegen werd beïnvloed door de bewezen prestaties van de Piorun in Oekraïne, waar de Piorun-raketten een cruciale rol speelden bij het neerhalen van talrijke Russische vliegtuigen, vooral helikopters.

Het contract met Polen omvat “enkele honderden” raketten samen met een onbekend aantal lanceerinrichtingen en wordt geschat op ongeveer 350 miljoen NOK (37 miljoen euro). Het Noorse Defensie Materieel Agentschap heeft verklaard dat de overeenkomst tot stand is gekomen na een grondige evaluatie van de capaciteiten van de Piorun.

Belangrijkste punten

• Het Noorse leger heeft met succes de Piorun raketsystemen van Poolse makelij getest in de buurt van de Russische grens.
• De keuze van de locatie geeft Rusland de boodschap dat Noorwegen bereid is om zijn grondgebied te verdedigen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.