Key takeaways
- Noorwegen lanceert een fonds van 8,45 miljoen euro om internationale toponderzoekers aan te trekken.
- Het initiatief staat open voor onderzoekers van over de hele wereld, maar het werd uitgebreid en versneld nadat de regering van Donald Trump vorige maand aanzienlijke bezuinigingen aankondigde.
- Belangrijke gebieden voor de regeling zijn klimaatverandering, gezondheid, energie en kunstmatige intelligentie.
Noorwegen neemt proactieve stappen om internationale toponderzoekers aan te trekken door een fonds van 100 miljoen kronen (=8,45 miljoen euro) te lanceren. Dit initiatief komt op een moment dat academische vrijheid in de Verenigde Staten onder de huidige regering steeds meer onder druk komt te staan.
- Het initiatief staat open voor onderzoekers van over de hele wereld, maar het werd uitgebreid en versneld nadat de regering van Donald Trump vorige maand aanzienlijke bezuinigingen aankondigde.
Sigrun Aasland, de Noorse minister van Onderzoek en Hoger Onderwijs, benadrukte het belang van het waarborgen van academische vrijheid en benadrukte de toewijding van Noorwegen aan het ondersteunen van uitmuntende onderzoekers en cruciale kennis. Ze erkende dat de huidige situatie in de VS een onvoorspelbare omgeving creëert voor onderzoekers in een land dat lang beschouwd werd als leider in de wereldwijde kennisproductie.
Oproep voor nieuwe onderzoeksvoorstellen
De onderzoeksraad is van plan om volgende maand een oproep tot het indienen van voorstellen te publiceren, gericht op belangrijke gebieden zoals klimaatverandering, gezondheid, energie en kunstmatige intelligentie. Deze regeling is bedoeld als een meerjarige onderneming met financiering die tot 2026 loopt. Mari Sundli Tveit, de Chief Executive van de Onderzoeksraad, benadrukte de relevantie van dit initiatief voor de huidige uitdagingen voor onderzoekers in de VS, waar academische vrijheid onder druk staat en financieringsmogelijkheden afnemen.
Europese aanbiedingen
De Noorse acties echoën soortgelijke inspanningen van andere Europese landen. De Aix-Marseille Universiteit in Frankrijk ontving bijvoorbeeld bijna 300 sollicitaties van onderzoekers uit de VS nadat ze hen posities hadden aangeboden. De voormalige Franse president François Hollande riep zelfs op tot het instellen van een “wetenschappelijke vluchtelingenstatus” om academici die vervolgd worden te beschermen.
Daarnaast heeft de Vrije Universiteit Brussel in België nieuwe postdoctorale posities geopend die specifiek gericht zijn op Amerikaanse onderzoekers, terwijl Nederland een fonds plant om onderzoekers naar zijn instellingen aan te trekken.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!