Noorse Staatsinvesteringsfonds schrapt steenkool definitief uit zijn portefeuille

Het Noorse Staatsinvesteringsfonds weert een aantal grote grondstoffenbedrijven uit zijn portefeuille. Het Noorse fonds zegt niet langer te willen investeren in entiteiten die zich met de winning of het gebruik van steenkool inlaten. Opgemerkt wordt dat voor investeringen op langere termijn klimaatoverwegingen immers steeds belangrijker worden.

Onder meer bedrijven zoals Glencore, Anglo American en RWE worden door de maatregel getroffen.

Evaluaties

Het Noorse parlement besliste in juni vorig jaar al dat het Staatsinvesteringsfonds niet langer zou investeren in bedrijven die meer dan 20 miljoen ton steenkool per jaar zouden ontginnen. De maatregel was ook van toestemming op energiebedrijven die meer dan 10 gigawatt elektriciteit op basis van steenkool zouden genereren. Het Noorse Staatsinvesteringsfonds heeft nu voor de eerst keer op basis van die beslissing een concrete ingreep aangekondigd.

Het Staatsinvesteringsfonds merkt op zijn belangen in de betrokken bedrijven al voor de aankondiging van de hand te hebben gedaan. Op die manier wil het fonds excessieve bewegingen op de financiële markten vermijden. Ook belangen in het Zuid-Afrikaanse Sasol en het Nederlandse AGL Energy werden wegens banden met de steenkoolindustrie uit de portefeuille geweerd.

Het Noorse fonds zegt verder zijn participaties in BHP Billiton, Uniper, Enel en Vistra Energy aan een evaluatie te onderwerpen. Indien die bedrijven hun gebruik van steenkool niet aanpakken, kunnen ook zij in de toekomst worden uitgesloten.

Mensenrechten

Het Noorse Staatsinvesteringsfonds werd in het midden van de jaren negentig van de voorbije eeuw opgericht. Bedoeling was dat het fonds de inkomsten uit de Noorse winning van olie en gas voor de volgende generaties veilig zou stellen. Het Noorse Staatsinvesteringsfonds is een van de grootste investeerders van de wereld. Zijn portefeuille omvat ongeveer 1,5 procent van alle aandelen die op de wereldwijde beurzen zijn genoteerd.

Het Noorse fonds heeft tevens al vier Canadese olieconcerns uit zijn portefeuille verbannen omdat de ondernemingen teveel broeikasgassen produceerden. Wegens milieuschade waren ook al het Egyptische ElSewedy Electric en de Braziliaanse groepen Vale e Eletrobras geweerd.

Al langer waren investeringen in nucleaire wapens, landmijnen en tabak uit de portefeuille van het Noorse fonds geweerd. Er was toen ook een verbod geïntroduceerd op activiteiten die inbreuken pleegden tegen de mensenrechten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.