Noorse regering weigert extra steun aan luchtvaartmaatschappij Norwegian

De toekomst van luchtvaartmaatschappij Norwegian is erg onzeker. De Noorse regering heeft maandag laten weten dat ze geen extra steun wil vrijmaken voor de maatschappij. ‘Een slag in het gezicht’, reageert de lowcostmaatschappij.

Norwegian had al voor de corona-uitbraak financiële problemen, en die werden door COVID-19 alleen maar erger. In mei kreeg de maatschappij van de Noorse overheid een kredietgarantie ter waarde van 3 miljard kronen, maar ze had al laten weten dat extra steun nodig was om de winter te kunnen overleven.

Concurrentie verstoren

‘Norwegian heeft voor miljarden aan financiële steun gevraagd, en de regering is van oordeel dat dit in de gegeven omstandigheden geen oordeelkundig gebruik zou zijn van overheidsgeld’, zo zei de Noorse minister van Handel en Industrie, Iselin Nybø.

De regering vreest dat de steun de concurrentie zou kunnen verstoren. ‘Dit voelt aan als een slag in het gezicht van alle mensen bij Norwegian die vechten voor het bedrijf en terwijl onze concurrenten van hun regeringen miljarden krijgen’, reageerde Norwegian-topman Jacob Schram in een persbericht.

Schram moest toegeven dat de toekomst van Norwegian nu heel onzeker is. De maatschappij bekijkt verschillende opties, zei hij. ‘We kunnen nu niets uitsluiten.’ Ook faillissement en ontslagen behoren tot de mogelijkheden.

Norwegian is al verschillende jaren verlieslatend. In de eerste zes maanden van dit jaar leed de budgetvlieger een verlies van 5,4 miljard Noorse kronen (zowat 500 miljoen euro). Het aandeel van de luchtvaartmaatschappij stond maandagmiddag zowat 14 procent in het rood op de beurs van Oslo.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20