Noors staatsfonds verdient 95 miljard euro in zes maanden

Het staatsinvesteringsfonds van Noorwegen, het grootste ter wereld, heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een bedrag van 990 miljard Noorse kroon verdiend, omgerekend bijna 95 miljard euro. Dat is omgerekend 17.000 euro voor elke Noor. Daarbij werd vooral geprofiteerd van de sterk gestegen beurskoersen.

Het fonds behaalde een rendement op zijn totale beleggingen van 9,4 procent. In totaal heeft het staatsfonds een beheerd vermogen van 11,67 miljard kroon (1.111 miljard euro). In het afgelopen half jaar werd omgerekend 14,1 miljard euro uit het fonds geïnvesteerd. 72,4 procent werd belegd in aandelen, 25,1 procent in obligaties en 0,1 procent in niet-beursgenoteerde infrastructuur en hernieuwbare energie. Volgens het fonds werd het hoogste rendement behaald op beleggingen in energie en de financiële sector. Maar ook investeringen in technologieaandelen leverden meer op.

Het staatsfonds werd in de jaren 1990 opgericht om de Noorse olie- en gasinkomsten in het buitenland te beleggen. Het geldt als een verzekering voor toekomstige generaties wanneer er niet meer naar olie geboord kan worden. Het fonds heeft belangen in circa 9.000 bedrijven waaronder grote namen als Shell, ASML, TSMC, Nestlé, Apple, Amazon, Microsoft, Facebook en Google-moeder Alphabet en bezit ongeveer 1,5 procent van de aandelen wereldwijd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20