Noord-Korea vuurde vorig jaar van september tot en met december 2022 nog nooit eerder zoveel raketten af. Het was de meest actieve testperiode in de geschiedenis van het Kim-regime.
Begint Noord-Korea binnenkort kernraketten af te vuren?

Waarom is dit belangrijk?
Terwijl het merendeel van de wereld een denuclearisatie nastreeft, blijft het onvoorspelbare Noord-Korea inzetten op de ontwikkeling van kernwapens en raketten. Dit zorgt voor groeiende instabiliteit op het Koreaans schiereiland en de omgeving. De Verenigde Staten zijn vooral bezorgd voor het groeiend bereik van de Noord-Koreaanse raketten.In het nieuws: De schrik bestaat dat Noord-Korea met nucleaire rakettesten zou beginnen, nu het blijft inzetten op de ontwikkeling van splijtbaar materiaal voor kernkoppen.
- Het trainen van nieuwe raketcrews, testen van nieuwe raketsystemen, demonstraties of om internationale signalen uit te sturen, dictator Kim Jong-un laat geen kans voorbijgaan om een rakettest uit te voeren. In 2022 was er een recordaantal aan afgevuurde raketten, meldt de Asia Times.
- Vorig november vuurde Noord-Korea nog een intercontinentale ballistische raket af die in staat zou zijn het Amerikaanse vasteland te bereiken. De raket, een Hwasong-17, zou een bereik hebben van 15.000 kilometer. Een maand ervoor vuurde de dictatuur zelfs een raket over Japan heen.
- “Noord-Korea blijft raketten testen die een steeds groter bereik hebben”, verklaarde Joseph Byrne, een onderzoeker aan het Royal United Services Institute. “Deze zouden de voorlopers kunnen zijn van een nucleaire rakettest.”
- Noord-Korea testte eerder al raketten uit die in staat zouden zijn om een gewicht van 2,5 ton mee te dragen, voldoende om een kernkop te installeren.

De context: Zuid-Korea en de VS voeren al jarenlang een beleid van denuclearisatie en de-escalatie naar Noord-Korea, zonder succes.
- Beide landen, en ook Japan, zitten met de handen in het haar. Vorig najaar klaagde Pyongyang nog over de Amerikaanse vijandigheden en oorlogszucht, waarop er nadrukkelijk op werd gewezen dat die diplomatie van denuclearisatie ten dode opgeschreven is.
- De VS en Zuid-Korea zullen nu voor de lange termijn wellicht moeten inzetten op nucleaire afschrikking.
(evb)