Noord-Korea wil militaire supermacht met nucleaire capaciteiten worden


Key takeaways

  • Noord-Korea wil een “militaire supermacht” met nucleaire capaciteiten worden.
  • De escalerende alliantie tussen de VS en Zuid-Korea en de aanwezigheid van nucleaire middelen in Zuid-Korea zijn de drijvende factoren achter deze ambitie.
  • Noord-Korea zal zijn militaire paraatheid op een uitzonderlijk hoog niveau houden, mogelijk inclusief het gebruik van kernwapens, als het wordt geprovoceerd.

Kim Jong Un sprak onlangs de Universiteit van Nationale Defensie toe en beweerde dat Noord-Korea op weg is om een “militaire supermacht” te worden met de mogelijkheid om kernwapens in te zetten. Hij noemde de aanzienlijke militaire aanwezigheid van de VS in Zuid-Korea, inclusief nucleaire middelen, als een belangrijke drijfveer achter deze ambitie.

Kim benadrukte de toenemende militarisering van het bondgenootschap tussen de VS en Zuid-Korea en benadrukte dat Noord-Korea zijn militaire paraatheid op een uitzonderlijk hoog niveau moet houden. Hoewel Kim volhield dat Pyongyang niet van plan is Zuid-Korea aan te vallen, waarschuwde hij dat elke vijandelijke agressie zou worden beantwoord met een grootschalige reactie, die mogelijk het gebruik van kernwapens zou kunnen omvatten.

De relatie van Noord-Korea met Rusland

Hij omschreef de situatie als een confrontatie van Noord-Korea met “de grootste kernmacht ter wereld” – een duidelijke verwijzing naar de Verenigde Staten – en verklaarde dat zijn land geen enkele verstoring van het militaire evenwicht op het Koreaanse schiereiland zal tolereren.

Het is interessant dat Kim tijdens deze toespraak, waarin hij pleitte voor een verhoogde militaire paraatheid, ook de Russische president Vladimir Poetin zijn verjaardagsgroeten overhandigde, waarbij hij hem een “naaste kameraad” noemde en de nadruk legde op de groeiende strategische relatie tussen de twee naties. Hij ziet deze banden naar nieuwe hoogten reiken om gezamenlijk te werken aan “het verdedigen van regionale en mondiale vrede en internationale rechtvaardigheid”.

Noord-Korea’s nucleaire ambities

Om dit verhaal kracht bij te zetten meldde Yonhap News Agency dat Noord-Korea waarschijnlijk is begonnen met de bouw van een nieuwe nucleair aangedreven onderzeeër. Deze ontwikkeling wordt gezien als een concrete stap in de uitvoering van Kims visie om van Noord-Korea een militaire supermacht te maken. Yonhap wijst op eerdere uitspraken van Kim in 2021 tijdens een congres van de regeringspartij, waar hij beloofde geavanceerde wapensystemen te ontwikkelen, waaronder een nucleair aangedreven onderzeeër.

Zuid-Koreaanse militaire inlichtingendiensten geven aan dat de eerste tekenen die duiden op het begin van de bouw van een onderzeeër zijn ontdekt, hoewel verdere bevestiging nodig is met betrekking tot de nucleaire capaciteiten. De mogelijkheid dat zo’n geavanceerde nucleaire onderzeeër in de buurt van de Noord-Amerikaanse kusten kan opereren, geeft aanleiding tot grote bezorgdheid.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.