“Noord-Korea heeft dankzij beleid Kim Jong-Un uitbraak van coronavirus volledig onder controle”

Noord-Korea heeft zijn coronamaatregelen, die al meer dan twee weken van kracht waren in de hoofdstad Pyongyang en de rest van het land, versoepeld. Het regime van de opperste leider Kim Jong-Un zou de uitbraak van het virus namelijk volledig onder controle hebben gekregen.

Begin deze maand liep het aantal coronabesmettingen in Noord-Korea volgens experts snel uit de hand. Ambtenaren in het land zeggen dat sinds eind april meer dan 3,4 miljoen mensen lijden aan “koorts”, zonder hierbij te verwijzen naar Covid. 

Volgens de officiële cijfers van het land zijn er tot dusver 70 personen overleden, maar deskundigen trekken dit in twijfel. Om het leiderschap en de “waardigheid van de opperste leider” te beschermen tegen kritiek, zal het land de ware impact van het virus blijven afzwakken, stellen ze.

Het land heeft geen assistentie van buitenaf toegelaten om te helpen bij de pandemie of om zijn cijfers te controleren.

Onder controle

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un en andere topambtenaren bespraken zondag tijdens een vergadering de herziening van de strenge lockdown, zo meldden de staatsmedia van het land. De officiële media zeiden dat de “pandemische situatie in het hele land onder controle is en verbeterd wordt”. Hierdoor zouden beperkingen opgeheven kunnen worden. Inwoners moeten desondanks nog wel temperatuurcontroles ondergaan.

Het resultaat van deze bespreking was dat op maandag de lockdown in de hoofdstad Pyongyang gedeeltelijk werd opgeheven. Inwoners van de stad mochten voor het eerst sinds 12 mei hun huizen weer verlaten en winkels gingen langzaam open.

Grote zorgen

De beweringen over het virus van de Noord-Koreaanse overheid worden door deskundigen in twijfel getrokken. Het verarmde land zal veel meer sterfgevallen hebben dan het officieel durft toe te geven, omdat er zeer weinig vaccins zijn en een gebrek aan kritische zorgfaciliteiten.

Daarnaast beschikt het land niet over voldoende testkits om eventuele besmettingen te bevestigen. Hierdoor hanteert het regime een strategie dat mensen met symptomen isoleert, zonder hen eerst te testen. Ambtenaren, leraren en andere toezichthouders moeten mensen met koorts identificeren, zodat de betrokkenen in quarantaine geplaatst kunnen worden.

De inwoners van het land leven daarnaast in armoede en er heerst een chronische ondervoeding, wat de vitale weerbaarheid van de bevolking tegen het virus ernstig ondermijnt.

Zonder nationale vaccinatiecampagne hebben de staatsmedia patiënten aangemoedigd om pijnstillers en antibiotica te gebruiken, evenals huismiddeltjes, zoals gorgelen met zout water of het drinken van thee.

Overwinning op het virus

“Wetenschappelijk gezien kunnen hun cijfers niet worden aanvaard”, zegt Lee Yo Han, professor aan de Ajou University Graduate School of Public Health in Zuid-Korea. 

Te verwachten is dat Noord-Korea binnenkort de overwinning op het virus afkondigt, waarmee alle eer aan de opperste leider Kim wordt toegeschreven. Volgens waarnemers is de 38-jarige heerser wanhopig op zoek naar meer steun van het publiek, nu hij te kampen heeft met ernstige economische problemen als gevolg van sancties van de VN en een eigen ondeskundig beleid.

“Diverse krachten van het publiek hebben zich opgehoopt, dus het is tijd om de interne controle te versterken”, aldus Choi Kang, voorzitter van het Asan Instituut voor Beleidsstudies. Volgens de expert zou Kim het voortouw hebben genomen bij de strijd van het land tegen het virus, om zo te laten zien dat zijn campagne zeer succesvol is en om zijn greep op de macht te verstevigen.

Sinds Noord-Korea op 12 mei bekend maakte dat meerdere mensen aan “koorts” lijden, heeft het dagelijks alleen het aantal patiënten met koortsachtige symptomen bekend gemaakt. De uitbraak dwong het land om een landelijke lockdown in te stellen, alle werk- en wooneenheden van elkaar te isoleren en verplaatsingen tussen regio’s te verbieden. De strengere beperkingen hebben geleid tot bezorgdheid over de voedselzekerheid en de kwetsbare economie.

Yang Un-Chul, analist van het Sejong Instituut, zei dat de maatregelen van het land een ernstige klap toebrengen aan de steenkoolindustrie, landbouw en andere arbeidsintensieve sectoren.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.