Key takeaways
- Noord-Korea bouwt op de scheepswerf in Nampo zijn grootste oorlogsschip ooit, naar schatting ongeveer 140 meter lang.
- Het schip is waarschijnlijk een geleide-raketfregat dat raketten verticaal kan lanceren en kan wedijveren met destroyers van de Amerikaanse marine, zoals de Arleigh Burke-klasse.
- Experts suggereren dat Rusland Noord-Korea mogelijk voorziet van technologische expertise voor de raketsystemen van het oorlogsschip.
Noord-Korea’s maritieme vooruitgang
Satellietbeelden hebben onthuld dat Noord-Korea zijn grootste oorlogsschip ooit bouwt op de scheepswerf van Nampo. Het schip, dat naar schatting ongeveer 140 meter lang is, lijkt een geleide-rakettenfregat (FFG) te zijn dat raketten verticaal kan lanceren.
Deze ontwikkeling betekent een aanzienlijke vooruitgang in de marinecapaciteiten van Noord-Korea en overtreft de grootte van de huidige schepen in de vloot. Experts suggereren dat de grootte van de FGG kan wedijveren met die van destroyers van de Amerikaanse marine, zoals de Arleigh Burke-klasse.
Russische banden en militaire modernisering
De militaire moderniseringsinspanningen van Noord-Korea zijn versneld: het regime ontwikkelt nieuwe wapens en test intercontinentale ballistische raketten die de Verenigde Staten kunnen bereiken. Ondanks VN-sancties die de toegang tot materialen en technologie voor wapenontwikkeling beperken, lijkt Noord-Korea deze beperkingen te omzeilen door de banden met Rusland aan te halen sinds de oorlog in Oekraïne.
Sommige analisten denken dat Moskou de technologische expertise levert die nodig is voor de raketsystemen van het fregat.
Ongerustheid en scepticisme
Hoewel de staatsmedia hebben laten zien hoe Kim Jong Un de bouw van het oorlogsschip inspecteert, hebben Zuid-Koreaanse wetgevers zich sceptisch uitgelaten over het vermogen van Noord-Korea om zo’n technologisch geavanceerd schip te exploiteren. Ze wijzen op de grote financiële en logistieke uitdagingen die het onderhouden van een groot oorlogsschip en zijn bemanning met zich meebrengt.
Er is ook bezorgdheid geuit over de mogelijke implicaties als Noord-Korea het fregat uitrust met zijn beweerde hypersonische ballistische raketten, wat de regionale veiligheidsdynamiek ingrijpend zou kunnen veranderen.
Gevolgen op lange termijn
Experts schatten dat het minstens een jaar zal duren voordat het nieuwe oorlogsschip proefvaarten kan maken.
Ondanks het feit dat Noord-Korea over een aanzienlijke vloot patrouilleboten en onderzeeërs beschikt, blijft een groot deel van de marine verouderd en gericht op kustverdediging. Kim Jong Un heeft echter actief aangedrongen op modernisering van de marine, waaronder de ontwikkeling van onderzees gelanceerde raketten en de onderzeeërs die deze raketten kunnen dragen.
Kim erkent de behoefte aan infrastructuur om deze grotere schepen te ondersteunen en heeft de bouw van een nieuwe marinebasis benadrukt. Rapporten geven aan dat Noord-Korea ook bezig is met de bouw van een nucleair aangedreven onderzeeër in Sinpo en nog een fregat of torpedojager in Chongjin.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!