Noodlijdend Japan Display overweegt verkoop schermenfabriek

Het Japanse technologiebedrijf Japan Display, dat financieel in ernstige problemen is gekomen, bekijkt de eventuele verkoop zijn belangrijkste fabriek voor smartphone-schermen. Gesprekken zouden aan de gang zijn met het Amerikaanse concern Apple en de Japanse groep Sharp. Dat heeft de Japanse zakenkrant Nikkei gemeld.

Met de operatie zou een bedrag zijn gemoeid van ongeveer 800 miljoen euro. De fabriek is gelegen in Hakusan City in de prefectuur Ishikawa in het westen van Japan.

Investering

Sharp, in handen van het Taiwanese bedrijf Foxconn, erkende een overname van de fabriek te overwegen. Het bedrijf zou bekijken welke impact de transactie op zijn inkomsten zou hebben en welke risico’s met de operatie gepaard zouden gaan.

Japan Display gaf in een commentaar alle opties voor de fabriek in Hakusan te bekijken. De onderneming gaf wel aan dat er over een eventuele verkoop nog geen enkele definitieve beslissing is genomen.

Japan Display moet aan Apple nog ongeveer 720 miljoen euro betalen. Het Japanse bedrijf kreeg dat geld van Apple voor de bouw van de fabriek vier jaar geleden. De constructie vergde in totaal een investering van 1,35 miljard euro.

De verkoop van de fabriek zou een belangrijke koerswijziging betekenen in de strategie van Japan Display om zijn financiële problemen onder controle te krijgen. Eerder deze maand had de onderneming immers gezegd dat een klant – die door een aantal bronnen als Apple was geïdentificeerd – 180 miljoen euro beloofd voor de aankoop van uitrusting uit de fabriek.

De fabriek in Hakusan ligt sinds juli dit jaar stil. Volgens de Japanse krant Asahi Shimbun zou Sharp de fabriek tegen maart volgend jaar overnemen. Het bedrijf zou de concrete details over de operatie verder met Apple bespreken. Sharp en Japan Display zijn beide leveranciers van telefoonschermen aan Apple.

Verlieslatend

Japan Display zei eerder dit maand een financiële injectie te verwachten van investeerder Ichigo Asset Management. Met die operatie zou een bedrag zijn gemoeid van ongeveer 740 miljoen euro.

Daarmee zou Ichigo de controle over Japan Display in handen krijgen. Ook het Taiwanese bedrijf Wistron, fabrikant van elektronica, zou bij deze reddingsoperatie zijn betrokken.

Japan Display heeft al elf kwartalen op rij verliezen moeten melden. Het bedrijf wordt geconfronteerd met tegenvallende verkopen en aanzienlijke herstructureringskosten. Apple vertegenwoordigde vorig jaar nog altijd 60 procent van de totale inkomsten van de Japanse onderneming.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20