‘Apple wil telecomproviders buitenspel zetten’

Het Amerikaanse techconcern Apple heeft plannen om telecomproviders buitenspel te zetten. Het bedrijf wil internet en andere data rechtstreeks op iPhones doen belanden via satellieten. Volgens het persagentschap Bloomberg is het project ‘de nummer 1 prioriteit’ van Apple-CEO Tim Cook.

Bloomberg schrijft dat Apple in het geheim een team van ruimtevaartingenieurs en specialisten in satellieten heeft samengebracht. Die zouden binnen de vijf jaar een volwaardig alternatief voor de diensten van telecomproviders op de markt moeten brengen.

Indien het bedrijf uit Cupertino daar in slaagt, zijn de gevolgen voor het businessmodel van telecomproviders bijna niet te overzien. Die halen hun omzet nog altijd grotendeels uit traditionele abonnementen. Daarbij kunnen klanten kiezen uit een reeks dataplannen met verschillende mogelijkheden.

Apple wil altijd ganse toeleveringsketen controleren

Dat Apple zelf een ISP (Internet Service Provider) zou worden is niet eens een spectatuclair idee. Het bedrijf staat er om bekend steeds de volledige toeleveringsketen van alle aspecten van zijn producten te willen controleren.

Een eigen systeem om internet en data tot op de iPhone te brengen zou niet meer zijn dan de bevestiging van die strategie. Die moet resulteren in een betere gebruikerservaring. En uiteraard ook in een zoveelste abonnementsformule die de omzet uit diensten aanzienlijk omhoog kan jagen.

Of Apple zelf satellieten in de ruimte wil gaan plaatsen of gewoon apparatuur op aarde wil installeren die de data kan capteren die satellieten in de ruimte naar de aarde sturen en die op hun beurt naar mobiele telefoons wil zenden is niet meteen duidelijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20