Nominatie Ketanji Brown Jackson als rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof levert Democratische partij in enkele uren 1 miljoen dollar op

De Amerikaanse president Joe Biden heeft officieel Ketanji Brown Jackson genomineerd als rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. De Senaat moet hier wel nog over stemmen, maar hoe dan ook heeft de nominatie de kas van de Demcoraten al stevig gespijsd. De partij kreeg kort na het nieuws ruim 1 miljoen dollar aan donaties.

“Ik ben trots om te melden dat ik rechter Ketanji Brown Jackson zal nomineren voor een positie aan het Hooggerechtshof”, liet Biden vrijdagavond via Twitter weten. Intussen heeft hij haar in het Witte Huis officieel genomineerd als opvolger van de 83-jarige Stephen Breyer. Nu moet het Senaat zich nog uitspreken over de nomatie vooraleer Jackson zichzelf rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof kan noemen.

Ruim 1 miljoen dollar aan donaties

Met de nomatie maakt Biden een verkiezingsbelofte waar. Hij had immers beloofd om de weg richting het Hooggerechtshof vrij te maken voor een zwarte vrouw. De aanhangers van de Democratische partij reageerden alvast zeer tevreden op het nieuws. ActBlue, het digitale donatieplatform van de Democraten, registreerde meer dan 1 miljoen dollar aan donaties kort na de tweet van Biden. Dat meldt de nieuwssite CNBC. De donaties aan ActBlue worden onder meer gebruikt om campagnes, politieke actiecomités of non-profitgroepen te financieren.

De Democraten zullen het kapitaal mogelijks kunnen gebruiken om de campagne van Jackson te financieren. De Democraten hebben 50 procent van de zetels in de Senaat in handen. Een eenvoudige meerderheid is voldoende om Jackson te benoemen. Verschillende Republikeinse wetgevers hebben zich al verzet tegen de benoeming van Jackson, waaronder Senaatslid Lindsey Graham. Hij had nochtans eerder de nominatie gesteund.

Campagnes voor en tegen Jackson

In aanloop naar de nominatie heeft het Judicial Crisis Network, een rechts georiënteerde organisatie waarvan er bitter weinig informatie is over de fondsenwervinig (ook wel “dark money” organisaties genoemd), een advertentiecampagne op poten gezet om eender welke nominatie van Biden te boycotten. De campagne zou zo’n 2,5 miljoen dollar gekost hebben.

Demand Justice is nog zo’n dark money groep. Alleen staat deze organisatie aan de zijde van de Democraten. Demand Justice heeft onmiddellijk de nominatie van Jackson openlijk gesteund op Facebook en riep daarbij de Amerikaanse burgers op om hun senatoren onder druk te zetten om de aanstelling van Jackson als rechter van het Hooggerechtshof zo snel mogelijk goed te keuren. De groep heeft intussen een advertentiecampagne van 1 miljoen dollar aangekondigd om de Democratische kandidaat te steunen. Een advertentie staat al sinds gisteren online.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20