Nog nooit zoveel coronapatiënten in het ziekenhuis als nu


De coronacijfers in ons land blijven voorlopig nog steeds toenemen. In het ziekenhuis liggen nu voor de eerste keer sinds het begin van de uitbraak in maart meer dan 7.000 patiënten met Covid-19. Ook het aantal overlijdens blijft toenemen.

Uit de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano blijkt dat de coronacijfers in ons land nog steeds toenemen. Dat is natuurlijk niet zo vreemd, want de effecten van de nieuwe lockdown zullen we pas na een langere tijd merken.

Recordaantal patiënten in ziekenhuizen

Voor de eerste keer sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in ons land in maart liggen er meer dan 7.000 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19. Het gaat om 7.231 om precies te zijn.

Op de afdelingen intensieve zorg zijn 1.302 bedden bezet door coronapatiënten, ook dat is een record sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus. Dagelijks worden er nu gemiddeld 660 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis.

Ook het aantal overlijdens door het coronavirus neemt toe. Het gaat nu om gemiddeld 122,6 (afgerond 123) mensen per dag.

Stijging in aantal besmettingen neemt af

Het aantal besmettingen in ons land blijft toenemen, maar de stijging neemt wel af in kracht. Dat heeft waarschijnlijk deels te maken met de nieuwe teststrategie in ons land, waarbij enkel mensen met symptomen getest worden. Afgelopen week (28 oktober tot 2 november) testten 15.071 mensen positief op een totaal van gemiddeld 62.641 testen per dag, een stijging van stijging van 14 procent vergeleken bij een week eerder. Gisteren ging het nog om een stijging met 24 procent.

De positiviteitsratio in ons land ligt nu op 29,18 procent. Dat is heel hoog, zeker als je weet dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 5 procent hanteert als grens waarop het virus onder controle is. Maar dit cijfer is uiteraard het gevolg van de nieuwe teststrategie.

Situatie in woonzorgcentra

De coronacijfers nemen ook opnieuw toe in de woonzorgcentra, waar het virus in het begin van het jaar heel wat dodelijke slachtoffers maakte.

Viroloog Steven Van Gucht laat weten dat er op dit moment in één op de drie woonzorgcentra in ons land minstens één bewoner besmet is. Dat is ongeveer een verdubbeling met de week ervoor. Vorige week overleden er ook bijna 90 mensen aan Covid-19 in rusthuizen, een week eerder waren dat er nog 29. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20