Nobelprijs voor geneeskunde naar ontdekkers warmte- en tastreceptoren

De Amerikaanse fysioloog David Julius en de Armeens-Amerikaanse neurowetenschapper Ardem Patapoutian ontvangen de Nobelprijs voor Geneeskunde voor hun ontdekking van de receptoren die temperatuur en warmte op het lichaam waarnemen. Dat maakte de Nobelstichting maandag bekend.

De wetenschappers ontdekten hoe ons lichaam zintuiglijke waarnemingen omzet in elektrische boodschappen in het zenuwstelsel.

Voor hun ontdekking was niet bekend hoe ons lichaam precies druk en temperatuur voelt. We wisten wel dat er receptoren waren in onze huid die signalen via het zenuwstelsel naar de hersenen stuurt.

“Revolutionaire ontdekking”

“David Julius gebruikte capsaïcine, een scherpe verbinding uit chilipepers die een branderig gevoel opwekt, om een sensor in de zenuwuiteinden van de huid te identificeren die reageert op warmte”, deelt de Nobelstichting mee in een persbericht. “Ardem Patapoutian gebruikte drukgevoelige cellen om een nieuwe klasse van sensoren te ontdekken die reageren op mechanische stimuli in de huid en inwendige organen.”

Hun “revolutionaire ontdekkingen” hebben het “mogelijk gemaakt om te begrijpen hoe warmte, koude en mechanische kracht de zenuwimpulsen in gang kunnen zetten die ons in staat stellen waar te nemen en ons aan de wereld aan te passen”, aldus de Nobeljury in Stockholm. “Deze kennis wordt gebruikt om behandelingen te ontwikkelen voor een breed scala van aandoeningen, waaronder chronische pijn.”

De ontdekking kan ervoor zorgen dat medicijnen kunnen worden ontwikkeld die zich richten op specifieke receptoren en nieuwe behandelingen voor patiënten.

Hepatitis C

Elk jaar worden vijf Nobelprijzen uitgereikt: voor geneeskunde, natuurkunde of fysiologie, literatuur, scheikunde en vrede.

Vorig jaar werd de Nobelprijs voor geneeskunde toegekend aan drie wetenschappers die het hepatitis C-virus identificeerde. Een ontdekking die heeft geleid tot behandelingen en tests om te voorkomen dat de ziekte zich via bloedbanken verspreidt.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20