NMBS verliest maandelijks 70 miljoen euro

Sinds het begin van de coronacrisis neemt nog maar 10 procent van het reguliere aantal passagiers de trein. Dat heeft een gigantische invloed op de inkomsten van de NMBS.

Door de strenge maatregelen rond social distancing en het promoten van thuiswerken, nemen nog amper mensen de trein. Daardoor ziet de spoorwegmaatschappij maandelijks 70 miljoen euro minder binnenkomen dan anders. Dat zegt topvrouw Sophie Dutordoir in een gesprek met de Franstalige zakenkrant L’Echo.

Het gaat dan enkel om de inkomsten uit tickets en abonnementen. De kostprijs van een ‘commerciële geste’ om abonnementen te verlengen, is daarbij nog niet verrekend. Volgens de CEO staat het gebrek aan inkomsten hoog op de agenda, maar niet helemaal. Pas later wordt de rekening gemaakt.

Tegelijk met het aantal passagiers, is ook het treinaanbod fel verminderd. Het gaat om een daling van 75 procent, wat volgens Dutordoir onvermijdelijk was, omdat de NMBS op een bepaald moment geconfronteerd werd met een absenteïsme van liefst 19 procent. Intussen is dat gedaald tot 10 procent.

Het station Brussel-Centraal ligt er verlaten bij. – Isopix
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20