NMBS-personeel misnoegd over vakantieregeling: ‘Rustdagen om in quarantaine te zitten’

Het spoorwegpersoneel is ontevreden over de vakantieregeling die de NMBS oplegt. Volgens de vakbonden worden personeelsleden gedwongen om rust- en compensatiedagen versneld op te nemen in coronatijden, schrijft De Zondag.

OVS, de onafhankelijke vakbond van het spoorwegpersoneel is snoeihard. ‘De NMBS misbruikt de coronacrisis om oplossingen te zoeken voor problemen die ze zelf heeft gecreëerd’, zegt Joachim Permentier. Hierover gaat het: veel personeelsleden hebben de voorbije jaren een grote hoeveelheid aan rust- en compensatiedagen opgebouwd. Die konden ze door personeelstekorten echter niet opnemen.

Maar nu er veel minder treinen rijden en er dus minder personeel nodig is, wil de NMBS de achterstand wegwerken. ‘Het getuigt van bijzonder veel cynisme dat deze crisis wordt aangegrepen om die achterstand weg te werken. Mensen moeten vandaag noodgedwongen thuisblijven, maar kunnen nergens naartoe. Zulke compensatiedagen worden gebruikt om een uitstapje te maken met het gezin, niet om thuis in quarantaine te zitten’, klinkt het.

‘Wettelijk correct’

Bij HR-Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, wijzen ze op het wettelijke kader. ‘Bij een vermindering van het werk proberen we om de opgebouwde verlofdagen uit het verleden weg te werken. Deze beslissing werd eerder genomen in overleg met de erkende vakbonden’, stelt de persverantwoordelijke nog in De Zondag.

Een andere vakbond geeft dat toe, maar noemt het ‘moreel onrechtvaardig’. ‘Deze regeling is uitgewerkt toen er van corona nog geen sprake was. De mensen die destijds extra dagen hebben gewerkt, deden dat niet voor hun plezier. Wel omdat ze het bedrijf graag zien en om het uit de nood te helpen’, reageert Stefan T’Jolyn van ACOD Spoor. Intussen is er wel overleg met de directie over deze kwestie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20