NMBS en minister Bellot sluiten compromis: geen tien, maar twaalf treinritten

Een nieuwe en hopelijk laatste episode in de saga van de treinritten. Na overleg tussen minister van Mobiliteit François Bellot (MR) en de NMBS is de gratis tienrittenkaart er zelfs eentje met twaalf ritten geworden.

Waarover gaat het? Net geen twee weken kondigde de superkern een reeks steunmaatregelen aan, waaronder een gratis Rail Pass voor elke Belg. De tien treinritten kwamen er op initiatief van de groenen, maar leidden vooral tot druk gekibbel. NMBS-baas Sophie Dutordoir viel compleet uit de lucht en brak het voorstel af, omdat het niet besproken was. Nadien haastten ook Open Vld en N-VA zich om de maatregel in vraag te stellen.

Het nieuws? De spoorwegmaatschappij en de bevoegde MR-minister Bellot gingen samen aan tafel zitten om een oplossing te vinden. Daar kwam er een typisch Belgisch compromis uit de bus. De gratis treinritten blijven bestaan, maar er komen een hele reeks voorwaarden bij kijken. Dat schrijft VRT NWS.

De details?

  • U krijgt niet langer tien treinritten, maar zelfs twaalf biljetten. Elke gebruiker krijgt twee ritten per maand, over een periode van zes maanden. De maatregel gaat half augustus in.
  • De NMBS krijgt van de federale regering extra middelen om de ritten te bekostigen en om te compenseren voor het inkomstenverlies door de coronacrisis.
  • De regering gaat de treinritten in de markt zetten met een reclamecampagne. Die draagt nu nog de werktitel ‘Tournée nationale’.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20