Nike heeft een schoen die wordt gecontroleerd door je smartphone

De Amerikaanse sportartikelenfabrikant Nike heeft een eerste intelligente basketbalschoen op de markt gebracht die zichzelf letterlijk aan de voet van zijn eigenaar kan aanpassen. Daarvoor werd bij de nieuwe Nike Adapt BB beroep gedaan op een elektrische systeem, dat de traditionele veters vervangt en de schoen strakker of losser kan maken. Met behulp van een smartphone-applicatie kan aan de schoen de nodige instructies worden gegeven om een perfecte pasvorm aan te nemen.

De Nike Adopt BB maakte zijn debuut tijdens de basketbalwedstrijd tussen de Boston Celtics en de Toronto Raptors. Jayson Tatum, speler van de Boston Celtics, was eerder al intensief bij de tests met de nieuwe schoen betrokken.

Mobiel onderzoekslabo

“De intelligente schoen is uitgerust met het systeem Fit Adapt, dat aan de gebruiker de mogelijkheid biedt om een perfecte pasvorm te creëren,” zegt Michael Donaghu, vice-president innovatie bij Nike. “Gebruikers kunnen die ideale vorm zowel handmatig als digitaal met de mobiele applicatie Nike Adapt instellen.”

“Signalen worden doorgestuurd naar een ingebouwde motor met tandwielen, waardoor de schoen aan de voet sterker kan worden aangetrokken of losser gemaakt.” Donaghu voegt eraan toe dat de technologie in de toekomst aan gebruikers de mogelijkheid zal bieden om data voor ideale vormen en prestaties te verkrijgen.

De schoen wordt door Nike dan ook als een mobiel onderzoekslaboratorium gepromoot. Op dit ogenblik geeft de Nike Adapt B nog geen informatie door, maar dat zal volgens Donaghu in de toekomst wel gebeuren.

Onderzoekers van Nike benadrukken dat de Adapt BB de meest geteste schoen uit de geschiedenis is geworden. Er wordt aan toegevoegd dat er ook bewust op basketbal werd gemikt. In die sport worden aan de schoenen immers extreme vereisten gesteld. Jayson Tatum getuigde daarbij vooral onder de indruk te zijn van de perfecte vorm die de schoen rond de voet aanneemt, waardoor een grote stevigheid kan worden geboden.

Ondanks die focus op basket, zal de schoen volgens de ontwerpers echter ook door andere sporters en het brede publiek kunnen worden gebruikt. De technologie kan ook rekening houden met de temperatuur en de intensiteit van de activiteit. Onder meer kan de schoen de pasvorm tijdens het sporten veranderen, onder meer omdat voeten door de geleverde inspanning opzwellen.

Knoppen aan de zijkant van de schoen laten toe om het systeem handmatig aan te passen. De schoenen moeten wel geregeld opnieuw worden opgeladen. Dankzij het gebruik van Fit Adapt kan de bezitter de functies van de schoen ook na aankoop nog met updates van de applicatie verder uitbreiden.

De Nike Adapt BB kost 350 dollar. De schoen is vanaf half februari voor de klanten beschikbaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20