Nieuwe startup wil het diepste gat ooit graven om een onbegrensde bron van energie aan te boren

De nieuwe startup Quaise Energy wil een revolutie teweeg brengen in de energiemarkt. Door een diep gat in de aarde te boren, van 20 kilometer diep, wil het bedrijf een onbegrensde voorraad van geothermische energie aanboren. Vorige maand is in een eerste financieringsronde 40 miljoen dollar opgehaald.

Quaise zegt dat geothermische energie de kern van een “energie-onafhankelijke wereld” zal gaan vormen. Via een gat van zo’n 20 kilometer diep wil het bedrijf het gloeiend hete gesteente in de de kern van onze aardbol bereiken. Op die diepte bereikt het gesteente een temperatuur van zo’n 500 graden Celsius. Door via buizen water in het gat te pompen, zou de vrijgekomen stoom gebruikt kunnen worden om elektriciteit op te wekken.

Een gat van 20 kilometer diep boren vormt echter een immense technologische uitdaging. De grootste diepte die de mens daarbij ooit heeft bereikt, is het Kola Superdeep Borehole, van 12,2 kilometer. Het duurde de Sovjet-Unie 20 jaar om het gat te graven.

Met een nieuw ontwikkeld boorsysteem hoopt Quaise echter gemakkelijker extreme dieptes te bereiken. Hierdoor kan het systeem overal ter wereld worden toegepast, waardoor het in de toekomst een grotere rol kan spelen in onze energiebehoefte. Het boren naar deze superdiepte zou een paar maanden duren. Daarbij zou bestaande infrastructuur van onder meer boorstations, na een aantal aanpassingen, kunnen worden hergebruikt. 

Geopolitieke grilligheden

Een belangrijk bijkomend argument van Quaise is dat deze energiebron onafhankelijk is van geopolitieke grilligheden. Het proces kan onderdeel zijn van een meervoudige aanpak om een einde te maken aan de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Geothermische energie kan zo een belangrijke schone energiebron worden, naast zonne-, wind- en waterkracht en kernenergie.

“Onze technologie stelt ons in staat om overal ter wereld toegang te hebben tot energie, op een schaal groter dan wind- en zonne-energie”, aldus Carlos Araque, CEO van Quaise Energy.

Oude energiebron

Geothermische elektriciteitscentrales worden nog niet breed toegepast. Momenteel is IJsland, per hoofd van de bevolking, koploper in het gebruik van geothermische energie voor elektriciteit. De huidige centrales worden meestal gebouwd rond actieve breuklijnen, waardoor het gemakkelijker is om de natuurlijke warmte van onze planeet aan te boren. Deze centrales boren daarnaast een stuk minder diep de aarde in, zo’n 6 kilometer, waardoor deze energiebron niet overal gemakkelijk toepasbaar is. In vergelijking, Quaise wil 20 kilometer diep gaan.

Verschillende centrales zijn al gebouwd in onder andere Duitsland, Turkije, Nieuw-Zeeland en de VS. De eerste geothermische elektriciteitscentrale in de Verenigde Staten stamt uit 1960. Er opereren momenteel 60 centrales in het land.

(mah)

Meer