In principe stond het Mobile World Congress (MWC) deze week in Barcelona op het programma. ’s Werelds grootste beurs voor mobiele telefonie moest dit jaar door het coronavirus noodgedwongen geannuleerd worden. Veel producenten stelden de afgelopen dagen dan maar online hun nieuwste modellen voor.
In het nieuws: Ieder jaar zorgen bijna alle smartphoneproducenten ervoor dat ze tijdens het MWC met iets nieuw kunnen uitpakken. Dat is dit jaar, zelfs na de afgelasting van het event, niet anders. Zo toonde Honor, het dochterbedrijf van Huawei, twee nieuwe modellen: de high-end View 30 Pro en de goedkopere 9X Pro. De komende dagen zouden ook onder andere Nokia, Xiaomi, Oppo, LG en Motorola met nieuwe smartphones komen.
Uit het uitgebreide aanbod selecteerden wij drie opmerkelijke nieuwe smartphones om voor te stellen. De Huawei Mate Xs is een nieuwe foldable smartphone. Door zijn hoge prijs is hij duidelijk nog niet voor het brede publiek, maar het is wel een volgende stap in een trend die niet meer te stoppen valt. De Sony Xperia 1 II is een veelbelovend topmodel dat beweert grenzen te verleggen en zijn concurrenten op veel vlakken af te troeven. Ten slotte is er nog de Realme X50 Pro, een goedkoper 5G-toestel van een van de snelst groeiende smartphoneproducenten.
Huawei Mate Xs
Wat? Een jaar geleden stelde Huawei in Barcelona op het MWC de Mate X voor. Hun eerste vouwbare smartphone lag uiteindelijk pas in november in de winkel en bleef beperkt tot de Chinese markt.
In december vorig jaar liet Richard Yu, CEO van Huawei, weten dat de opvolger, met de naam Huawei Mate Xs, op MWC 2020 zou voorgesteld worden. Deze keer zal de Chinese producent het toestel wel buiten de eigen landsgrenzen aanbieden.
De details: Bij gebrek aan live lancering in Barcelona organiseerde Huawei afgelopen maandag een virtuele lancering. Daar stelden ze heel wat nieuwe producten en diensten voor. Zo was er onder andere de tablet Huawei MatePad Pro 5G, de nieuwste Wi-Fi 6+ chipsets Gigahome 650 en Kirin W650 en een reeks nieuwe Huawei MateBook laptops.
De meest aandacht ging echter naar de Huawei Mate Xs. Deze foldable smartphone is de verbeterde versie van de Mate X. Huawei omschrijft het zelf als ‘de volgende evolutie van de vouwbare vormfactor en een verbeterde gebruikerservaring’.
- Het scherm van de Huawei Mate Xs zit, in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld de Samsung Fold, aan de buitenkant als hij dichtgevouwen is. Dat heeft als nadeel dat het scherm niet beschermd zit en dus kwetsbaarder is voor krassen.
- Het voordeel is dan weer dat je dichtgevouwen nog steeds een zeer bruikbare smartphone hebt. Opengevouwen is het scherm van de Mate Xs 8 inch. Als hij toe is, heb je vooraan een scherm van 6,6 inch en achteraan 6,38 inch.
- Bovendien zegt Huawei dat het scherm, in vergelijking met vorig jaar, maar liefst 80 procent steviger is geworden. Het blijft wel nog steeds gemaakt van plastic en dus valt het af te wachten hoe duurzaam dat is.
- Ook het scharnierpunt is vernieuwd in vergelijking met de Mate X. Er zou op die manier minder stof in raken en het toestel klapt vlotter open.
- Niet alleen de hardware, maar ook de software kreeg een update. Zo kan je op het grote scherm eenvoudig twee applicaties naast elkaar openen en kiezen hoe groot beide applicaties weergegeven worden. Daarbovenop kan je nog een derde app als soort pop-up open hebben staan.
- De smartphone draait op een Kirin 990-chip met ingebouwde 5G-modem. Dat is dezelfde chipset als in de Huawei Mate 30 Pro.
- De batterij is opgesplitst tussen de twee helften van het toestel en heeft een totale capaciteit van 4.500 mAh. Bovendien ondersteunt de Mate Xs 55W snelladen. Daarmee zou je de batterij van 0 tot 85 procent moeten kunnen opladen in amper 35 minuten.
- Er zijn vier camera’s aanwezig: een 40MP hoofdcamera, een 8PM telefotocamera met 3x optische zoom, een 16MP groothoekcamera en een dieptesensor. Doordat je dichtgevouwen aan beide kanten een scherm hebt, kan je die camera’s ook gebruiken om selfies te nemen. Zo vermijd je het probleem van een kwalitatief veel mindere frontcamera zoals dat bij de meeste smartphones het geval is.
- De smartphone heeft 8GB RAM en 512GB intern geheugen. Dat kan je nog uitbreiden met een geheugenkaart tot 256GB.
- Het besturingssysteem is Android 10. Door Amerikaanse sancties is dat wel zonder Google-diensten. Je kan dus geen applicaties downloaden via de Google Play Store, maar bent volledig aangewezen op de AppGallery. Huawei wil zo snel mogelijk zoveel mogelijk app-ontwikkelaars overtuigen om hun applicaties aan te passen en beschikbaar te stellen via deze AppGallery. Onder andere de bekende Belgische app itsme is al op die uitnodiging ingegaan.
- De Huawei Mate Xs zal in België beschikbaar zijn in maart voor maar liefst 2.499 euro.
Sony Xperia 1 II
Wat? Ook Sony moest door het afgelaste Mobile World Congres noodgedwongen zijn toevlucht nemen tot een online persconferentie. Daar stelde het onder andere de Sony Xperia 10 II voor, de opvolger van de Xperia 10 en 10 Plus. Dit toestel is vanaf het voorjaar te koop voor 369 euro. Maar de meeste aandacht ging uiteraard naar hun nieuwste flagship smartphone: Sony Xperia 1 II.
De details: Het sterkste punt van de Sony Xperia 1 II is ongetwijfeld de camera. Het Japanse merk staat al jaren bekend om zijn uitstekende spiegelreflexcamera’s en die twee afdelingen werken sinds kort nauwer samen. Dat resulteerde naar eigen zeggen in een smartphone die betere foto’s neemt dan eender welk ander toestel.
- Voor het scherm van de Xperia 1 II ging Sony ook kijken bij een andere afdeling. Het 6,5 inch 4K HDR OLED-scherm met 21:9 CinemaWide aspectratio is gebaseerd op technologie van de BRAVIA tv’s. Volgens Sony moet dit zorgen voor een unieke kijkervaring bij het streamen. Wel heeft het toestel, als een van de weinige high-end smartphones, nog een dunne zwarte rand boven- en onderaan.
- De smartphone is voorzien van drie 12MP camera’s met verschillende brandpuntafstanden. De Xperia 1 II schiet tot 20 beelden per seconden en stelt tot 60 keer per seconde scherp. Dat, in combinatie met allerhande hoogtechnologische software, zou voor haast professionele fotokwaliteit moeten zorgen.
- Filmen kan in 4K HDR. Met de app Cinema Pro krijg je bovendien heel wat mogelijkheden om creatieve video’s te maken.
- In tegenstelling tot veel concurrenten brengt Sony bij zijn nieuwste flagship wel de 3,5mm-jack terug.
- Ook zonder koptelefoon is de geluidskwaliteit top dankzij 360 Reality Audio en ingebouwde stereo speakers aan de voorkant van het toestel.
- De chipset van de Xperia 1 II is de Snapdragon 865 processor en de X55-modem van Qualcomm. Daarmee is hij compatibel met 5G. De Europese versie krijgt wel geen mmWave-antenne waardoor je alleen met het iets minder snellere sub-6GHz-netwerk kan verbinden.
- De vingerafdrukscanner zit geïntegreerd in de powerknop aan de zijkant.
- Je kan rekenen op 8GB RAM en 256GB intern geheugen.
- De batterij heeft een capaciteit van 4.000 mAh en kan opgeladen worden via fast charging of draadloos.
- De Sony Xperia 1 II komt in het tweede kwartaal van 2020 bij ons op de markt en zal 1.199 euro kosten.
Realme X50 Pro
Wat? Realme zal bij de meeste Belgen geen belletje doen rinkelen. Het bedrijf begon als nevenmerk van Oppo, een van de grootste smartphoneproducenten ter wereld. Sinds 2018 staan ze op eigen benen. Aanvankelijk mikte Realme enkel op de Indische markt, maar sinds een half jaar zijn hun smartphones ook in Europa te koop.
Met toptoestellen aan een heel scherpe prijs wisten ze snel hun plaats in de markt te veroveren. Het nieuwe model, de Realme X50 Pro, is daarop geen uitzondering. Bovendien toont het bedrijf grote ambities. Op de virtuele voorstelling in Barcelona liet de plaatselijke manager van Realme weten dat ze dit jaar meer dan vijf nieuwe 5G-modellen op de markt gaan brengen in diverse prijscategorieën.
De details: Terwijl de flagships van de bekendere smartphonemerken steeds duurder worden, komt Realme met een toestel met zeer goede specs voor een meer dan degelijke prijs.
- De Realme X50 Pro bevat Snapdragon 865, de nieuwste en krachtigste processor van Qualcomm.
- De smartphone biedt ondersteuning voor 5G.
- Het scherm is Super AMOLED met een ververssnelheid van 90Hz. Dat zorgt voor heel vloeiende beelden op een display die 6,44 inch groot is.
- Achteraan zijn er vier camera’s: een 64MP hoofdcamera, een 12PM telefotocamera, een 8MP groothoekcamera en een 2MP macrolens. De frontcamera bestaat uit twee lenzen (32MP en 8MP groothoeklens) die verwerkt zitten in het scherm.
- De batterij heeft een capaciteit van 4.200 mAh. Fast charging kan aan een indrukwekkende 65W. Daarmee zou je lege accu in 35 minuten volledig vol moeten zijn.
- De Realme X50 Pro komt in drie versies op de markt. De goedkoopste variant heeft 6GB RAM en 128GB intern geheugen en kost 599 euro. Voor 8GB RAM en 256GB intern geheugen betaal je 669 euro. Het toptoestel met 12GB RAM en 256GB intern geheugen kost 749 euro.
- Deze smartphone is vanaf april leverbaar in België via de website van Realme.