Nieuwe McDonald’s-CEO maakt komaf met machocultuur

Chris Kempczinski, de nieuwe CEO van de fastfoodketen McDonald’s, maakt een einde aan de nachtelijke escapades van enkele werknemers. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Kempczinski wil volgens WSJ de professionaliteit in het bedrijf herstellen. Tot nu heerste er volgens werknemers een cultuur waarin een select groepje van kaderleden, onder wie voormalig CEO Steve Easterbrook en HR-verantwoordelijke David Fairhurst, samen ging feesten met het personeel en vrouwelijke werknemers probeerde te versieren.

Rondvraag

De nieuwe aanpak is het resultaat van een rondvraag bij personeel waar de CEO, die ondertussen twee maanden aan de slag is, mee bezig is.

‘Er is al een verschil merkbaar’, zegt een bron in het bedrijf. ‘Het machogroepje heeft plaatsgemaakt voor een open leiderschap onder Chris.’ Kempczinski zat niet bij de feestende collega’s, volgens meerdere bronnen.

Flirtende CEO

Kempczinski werd in november CEO van McDonald’s in opvolging van Steve Easterbrook. Die werd ontslagen omdat hij een relatie was aangegaan met een werknemer. Het bedrijf vond dat hij daarmee ‘een zwak beoordelingsvermogen’ had getoond en het was een overtreding van de bedrijfsregels.

Easterbrook zou ook de reputatie hebben opgebouwd dat hij nogal vaak flirtte met vrouwelijke collega’s. ‘Een paar vrouwen zijn me daarover komen vertellen’, zegt een ex-kaderlid in WSJ. ‘Ze voelden zich er erg oncomfortabel bij.’ Hij had het naar eigen zeggen ook een paar keer zien gebeuren.

Zijn gedrag leidde in oktober tot een officiële klacht, die ook een onderzoek op gang bracht. Niet veel later werd Easterbrook ontslagen.

Een dag na het ontslag van Easterbrook nam ook Fairhurst ontslag. Het bedrijf heeft altijd ontkend dat de twee voorvallen iets met elkaar te maken hadden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20