Nieuwe Macbook krijgt iPhone-inkeping

Apple heeft op zijn Unleashed-conferentie een aantal aankondigingen gedaan. Naast een nieuw AirPods-model, een nieuw Apple Music-abonnement en ultrakrachtige M1-processors, onthulde het bedrijf uit Cupertino twee nieuwe MacBook Pro’s met een nieuw design.

De geruchtenmolen had het weer bij het rechte eind: Apple heeft nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s onthuld. De laatste twee zullen als eerste profiteren van de onlangs onthulde, erg krachtige M1 Pro- en M1 Max-processors van Apple, die duidelijk veel betere prestaties leveren dan de oorspronkelijke M1.

Naast de betere prestaties dankzij krachtigere chips, onderscheiden de nieuwe MacBook Pro’s zich van de vorige modellen dankzij het herziene ontwerp. Het chassis is hoekiger en de randen zijn 60% dunner. De afgeronde hoeken zijn verdwenen; de nieuwe MacBook Pro’s staan dichter bij het ontwerp van de iPhone. Maar het interessantste zijn eigenlijk de verbindingen.

De nieuwe Apple-laptops hebben een HDMI-poort, een sleuf voor een SD-kaart, een aansluiting, drie Thunderbolt 4-poorten en een MagSafe 3-aansluiting. De Touch Bar is ook vervangen door fysieke toetsen.

Geen Face ID

Een ander opmerkelijk punt: de MacBook Pro erft de inkeping van de iPhone. Terwijl de notch steeds discreter wordt op de nieuwste smartphone van Apple, maakt deze dan toch zijn debuut op de laptops van de fabrikant.

Deze verschijning wordt volgens Apple gerechtvaardigd door de introductie van een Full HD 1080p-camera die twee keer zo goed presteert bij weinig licht in vergelijking met eerdere modellen. Een rechtvaardiging die bij de consument wellicht niet in goede aarde zal vallen. Vooral omdat deze toevoeging niet de introductie van Face ID op de Mac betekent.

Op het scherm vinden we een Liquid Retina XDR-scherm met een resolutie van 3.024 x 1.964 voor het 14-inch model en 3.456 x 2.234 voor het 16-inch model. Het display bestaat uit mini-LED’s en biedt een maximale helderheid van 1.600 nits. Dit betekent dat u zonder al te veel moeite in direct zonlicht kunt werken. Ze zijn beide voorzien van ProMotion-technologie en dus van een adaptieve vernieuwingsfrequentie tot 120 Hz.

De nieuwe MacBook Pro’s zijn ook voorzien van een nieuw audiosysteem met zes luidsprekers en ondersteuning voor ruimtelijke audio. Verwacht 17 uur video afspelen en 11 uur draadloos surfen op het web voor het 14-inch model en 21 en 14 uur voor het 16-inch model.

De 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s zijn vanaf 26 oktober verkrijgbaar in de kleuren zilver en zilvergrijs, met een vanafprijs van 2.249 euro en 2.749 euro. De voorbestellingen zijn al open. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20