Nieuwe Europese Commissie belooft digitale taks door te drukken

Indien eind volgend jaar op wereldvlak geen akkoord over een digitale taks is bereikt, moet de Europese Unie zelf maatregelen terzake nemen. Dat hebben de toekomstige leden van de Europese Commissie benadrukt in een brief aan het Europese parlement. Vorig jaar leek de Europese Unie op weg om een overeenkomst rond een belasting op de grote technologiebedrijven te bereiken. Uiteindelijk kon echter geen vergelijk worden gevonden. 

De grote technologiegroepen worden er vaak van beticht nationale winsten naar bestemmingen met een fiscaal gunstig regime over te hevelen. De bedrijven zeggen dat ook hun activiteit wereldwijd zijn georganiseerd.

Oeso

In mei had de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) een plan aangekondigd voor de aanpak van de fiscale uitdagingen die door de digitalisering van de economie zijn gecreëerd. Daarbij was een globale oplossing aangekondigd voor het einde van volgend jaar.

In praktijk zijn sindsdien echter weinig vorderingen geboekt. Dat heeft tot frustratie geleid bij een aantal Europese regeringen, die dan ook met eenzijdige maatregelen hebben gedreigd. Op die manier zouden ze toch willen garanderen dat de grote technologiebedrijven voldoende belastingen betalen op de winsten die ze hun land boeken.

Onder meer Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië gaven aan eventueel op nationaal vlak maatregelen te zullen nemen. Dat stuitte echter op reacties van de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde daarbij met een heffing op Franse wijnen. Ook gaf hij aan een handelsakkoord met Groot-Brittannië niet langer te zullen steunen.

Ierland verzette zich eveneens tegen een heffing. Het land is dan ook de thuisbasis van de Europese hoofdkwartieren van verschillende grote technologie-groepen. Die bedrijven zijn door het gunstige Ierse fiscale klimaat aangetrokken. Zweden en Denemarken waren evenmin voorstander van maatregelen.

Veto

‘Indien er op wereldvlak tegen eind volgend jaar geen effectief akkoord over een digitale taks is bereikt, moet de Europese Unie eigen maatregelen nemen,’ benadrukt nu echter Margrethe Vestager, die in de nieuwe Europese Commissie de verantwoordelijkheid voor de digitale sector en het concurrentiebeleid moet opnemen.

Paolo Gentiloni, die Europees commissaris voor belastingen moet worden, voegde eraan toe initiatieven te zullen ondernemen om te vermijden dat individuele Europese regeringen in staat zouden kunnen zijn om tegen fiscale maatregelen hun veto te stellen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.