De civiele inlichtingendienst Staatsveiligheid – officieel Veiligheid van de Staat – beschikt sinds kort over een nieuwe databank. Maar die helpt de medewerkers allerminst. De databank is traag, onoverzichtelijk en zit nog vol problemen, zo onthullen ze aan Het Nieuwsblad.
De essentie: De nieuwe databank bemoeilijkt het werk van de dienst.
- Als er bespaard moest worden, stond Staatsveiligheid steevast bovenaan het papiertje, ongeveer naast Defensie. Dat lijkt nu gekeerd: de inlichtingendienst krijgt extra personeel en een verdere modernisatie, onder meer met een nieuwe databank. De oude was dan wel gebruiksvriendelijk en overzichtelijk, maar ze kende wel wat beperkingen. Vooral het verwerken van grote hoeveelheden data, of het correct opslaan van audio- en videobestanden, was een fors probleem.
- Een nieuwe dus, die mee werd ontwikkeld door Smals, het favoriete IT-bedrijf van de Belgische overheid, dat eerder al het systeem voor contactonderzoek uitdacht tijdens de COVID-crisis, en recent nog in het nieuws kwam als uitdenker van de nieuwe website van de Kamer, die al 700.000 euro kostte en vier jaar later nog niet bestaat. En ook de ontwikkeling van de nieuwe database voor Staatsveiligheid loopt niet van een leien dakje.
- Een maand geleden werd de databank in dienst genomen. Die bleek zo dramatisch dat enkele medewerkers aan Het Nieuwsblad hun hart uitstortten, anoniem uiteraard: de database, die miljoenen en jaren kostte om te ontwikkelen, is op geen enkele manier handig. Het systeem hapert om de haverklap, informatie gaat verloren en wordt verkeerd opgeslaan, personeel vindt wat ze nodig hebben niet terug,… Een soepje, kortom. Dat kan gevolgen hebben voor de werking van de dienst: zo worden namen soms gekoppeld aan foute adressen, wat ervoor kan zorgen dat Staatsveiligheid foutieve info doorspeelt aan andere diensten in binnen- of buitenland.
De gevolgen: Een rompslomp voor het personeel, dat teruggrijpt naar pen en papier.
- Een woordvoerder van de inlichtingendienst bevestigt de problemen, maar nuanceert de veiligheidsrisico’s. “Er zijn specifieke soorten info die niet altijd juist worden weergegeven, dat klopt. Sinds de invoering van het systeem wordt hard gewerkt om de problemen weg te werken. Er zijn maatregelen genomen om fouten tegen te gaan, en sommige info moet nog extra geverifieerd worden in de oude databank of andere. Dat zorgt voor wrevel bij het personeel. Dat is uiteraard jammer, maar wel te begrijpen.”