Nieuwe coronabehandeling: VS sluiten miljardendeal met Big Pharma

Merck & Co, een Amerikaanse farmaceutische reus, heeft aangekondigd dat het een overeenkomst heeft afgesloten met de Amerikaanse regering om een geneesmiddel tegen Covid-19 te leveren. De deal is iets meer dan 1 miljard dollar waard.

Het geneesmiddel dat door Merck – in samenwerking met Ridgeback Biotherapeutics – is ontwikkeld, heet ‘molnupiravir’. Het gaat om een orale behandeling voor Covid-19 die in pilvorm ingenomen wordt. Dit antiviraal middel zou worden toegediend aan mensen die positief op het coronavirus zijn getest, die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen, maar die ten minste één risicofactor hebben die tot een verslechtering van hun gezondheid zou kunnen leiden. Het doel is om de ‘virale lading’ bij patiënten na vijf dagen te verminderen.

Molnupiravir bevindt zich momenteel in de laatste testfase en is nog niet goedgekeurd door de Amerikaanse regelgevende instanties. Als het wordt goedgekeurd, heeft Merck toegezegd 1,7 miljoen doses van het geneesmiddel te leveren aan de Amerikaanse regering voor 1,2 miljard dollar.

10 miljoen doses tegen eind dit jaar

Merck overweegt om het middel ook te laten goedkeuren buiten de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen veel risico’s genomen door te investeren in het opvoeren van zijn productiecapaciteit voor molnupiravir. Het farmabedrijf verwacht tegen eind 2021 meer dan 10 miljoen doses klaar te hebben.

Het moet gezegd dat Merck eerder ook had geprobeerd om twee vaccins tegen Covid-19 te ontwikkelen. Projecten die afgelopen winter definitief werden afgeblazen. De farmareus heeft ook geprobeerd om een geneesmiddel te ontwikkelen voor patiënten die ernstige symptomen vertoonden. Maar ook dit geneesmiddel moest worden stopgezet. Met molnupiravir is Merck veel optimistischer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20