Nieuwe Berlijnse daken moeten verplicht zonnekracht opwekken

Met de start van het nieuwe jaar worden particuliere eigenaars van vastgoed in de Duitse hoofdstad Berlijn verplicht om op de daken van de bouwen zonnepanelen te installeren. De wet geldt ook voor bestaande gebouwen die een dakrenovatie moeten ondergaan. Dat heeft het stadsbestuur van Berlijn bekendgemaakt. De nieuwe wet – das Solargesetz – heeft betrekking op zowel residentieel als commercieel en industrieel vastgoed.

Waarom is dit belangrijk?

Een algemene introductie van zonnepanelen op de daken van gebouwen, moet de Berlijnse overheid de kans bieden om de capaciteit aan duurzame energie binnen de eigen stadsgrenzen gevoelig uit te breiden. Het initiatief moet ook de gezinnen stimuleren om de overstap naar duurzame bronnen te maken, waardoor hun onkosten voor energie uiteindelijk moeten kunnen dalen.

Minstens 30 procent: De wet schrijft voor dat minstens 30 procent van een dak gebruikt moet worden voor de installatie van een fotovoltaïsch systeem.

  • Bij bestaande gebouwen kunnen dakconstructies en dakramen wel worden afgetrokken van de oppervlakte die in aanmerking komt voor de installatie van zonnepanelen.
  • Bovendien zijn gebouwen met een bruikbare oppervlakte tot vijftig vierkante meter van de nieuwe verplichting vrijgesteld.
  • Daarnaast beschikt Berlijn over ondersteunende mec
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20