Brian Niccol, de onlangs aangekondigde CEO van Starbucks, is onder vuur komen te liggen nadat bekend werd dat hij bijna 1.600 kilometer van zijn huis in Newport Beach, Californië, naar het hoofdkantoor in Seattle zal pendelen met een bedrijfsvliegtuig.
Critici hebben gewezen op de discrepantie tussen het openbare standpunt van het bedrijf over groene kwesties en de levensstijl van de topmanagers. De kwestie deed ook vragen oproepen of de regel van Starbucks om drie dagen per week op kantoor te werken, van toepassing is op Niccol, die op 9 september in dienst treedt.
Gewoonten woon-werkverkeer doen wenkbrauwen fronsen
Niccol’s baanaanbod vermeldde dat hij niet zou hoeven verhuizen naar het hoofdkantoor van het bedrijf, maar dat hij zou moeten pendelen van zijn woning naar het hoofdkantoor van het bedrijf als onderdeel van zijn taken. Het document vermeldde ook dat hij in aanmerking zou komen om het vliegtuig van het bedrijf te gebruiken voor “bedrijfsgerelateerde reizen” en voor “reizen tussen zijn woonplaats en het hoofdkantoor van het bedrijf”.
Starbucks heeft een hybride werkbeleid dat vereist dat werknemers ten minste drie dagen per week op kantoor zijn, maar het is onduidelijk of Niccol onder dezelfde regels valt. Het bedrijf heeft niet bevestigd of hij door te werken vanuit het externe kantoor in Californië aan die eisen voldoet.
Het gebruik van een privéjet levert kritiek op
Dan Coatsworth, een beleggingsanalist bij AJ Bell, vertelde de BBC dat Niccol’s woon-werkverkeer “uiteindelijk geen praktische manier is om een bedrijf van 105 miljard dollar met naar schatting 400.000 werknemers te runnen”. Hij voegde eraan toe dat het gebruik van een privéjet een slecht signaal zou afgeven aan klanten en personeel.
Andrew Speke, een woordvoerder van High Pay Centre, zei dat het belangrijk is dat bedrijfsleiders het goede voorbeeld geven en ervoor zorgen dat werknemers zien dat er één regel is voor iedereen. Het onderwerp van waar mensen werken is de laatste jaren veelbesproken, met bedrijven die worstelen om de juiste balans te vinden tussen werken op afstand en samenwerken op kantoor.
De arbeidsvoorwaarden van Niccol hebben ook een reactie uitgelokt op sociale media, waarbij sommige gebruikers grappen maakten over de ironie van Starbucks die duurzaamheid promoot terwijl de CEO lange afstanden aflegt per privéjet. Anderen richtten zich op hoeveel Niccol betaald zal krijgen in zijn nieuwe baan, met een jaarlijks basissalaris van 1,6 miljoen dollar en potentiële bonussen tot 7,2 miljoen dollar.
Balans werken op afstand versus kantoor
In de afgelopen jaren hebben bedrijven geworsteld met de vraag of ze werk op afstand, dat tijdens de pandemie van het coronavirus explosief toenam, moeten voortzetten.
Sommige sectoren, zoals het bankwezen, hebben al in een vroeg stadium aangegeven dat ze verwachten dat medewerkers fulltime terugkeren naar kantoor, terwijl andere hebben gezegd dat ze werken op afstand voor onbepaalde tijd zullen toestaan. Veel plaatsen hebben gekozen voor een mix.
Key takeaways
• Brian Niccol, de onlangs aangekondigde CEO van Starbucks, ligt onder vuur vanwege zijn reis van Californië naar Seattle met een bedrijfsvliegtuig.
• Critici hebben gewezen op de discrepantie tussen het openbare standpunt van Starbucks over groene kwesties en de levensstijl van zijn topmanagers.
• Het hybride werkbeleid van het bedrijf vereist dat werknemers ten minste drie dagen per week op kantoor zijn, maar het is onduidelijk of Niccol aan dezelfde regels zal worden onderworpen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!