Nieuw-Zeelandse wijnen laten nieuw record optekenen

De Nieuw-Zeelandse wijnindustrie bereikt dit jaar een nieuwe mijlpaal. Er zullen immers voor 2 miljard Nieuw-Zeelandse dollar wijnen worden geëxporteerd. Dat komt overeen met ongeveer 1,2 miljard euro. Daarmee vervult de Nieuw-Zeelandse wijnsector een ambitieuze doelstelling in die tien jaar geleden werd naar voren geschoven.

Er werd dat jaar een export van 1,04 miljard dollar gerealiseerd, maar de sector beloofde op dat ogenblik die uitvoer op één decennium tijd te zullen verdubbelen. Die deadline is nu gehaald.

Prijs

Tot de jaren tachtig van de voorbije eeuw bedienden de Nieuw-Zeelandse wijngaarden hoofdzakelijk de binnenlandse markt. Export heeft sindsdien echter steeds verder aan belang gewonnen. Dertig jaar geleden leverde de uitvoer aan de Nieuw-Zeelandse wijnproducenten 12,61 miljoen dollar inkomsten op. Dat volume is de voorbije decennia echter stelselmatig opgelopen.

‘Tijdens de voorbije vier maanden liep de export met 19 procent op tegenover dezelfde periode vorig jaar,’ voert sectororganisatie New Zealand Winegrowers aan. ‘De wijnen genieten op die buitenlandse bestemmingen ook een sterke reputatie.’

‘Op vele grote exportmarkten laten de Nieuw-Zeelandse wijnen ofwel de hoogste of de tweede hoogste prijs noteren. De wijnen uit Nieuw-Zeeland genieten bij een internationaal publiek een sterke populariteit.’

In totaal worden wijnen uit Nieuw-Zeeland naar meer dan honderd landen uitgevoerd. In de lijst met belangrijkste Nieuw-Zeelandse exportproducten staat wijn op de zesde plaats.

De belangrijkste bestemmingen zijn de Verenigde Staten (622,2 miljoen dollar), het Verenigd Koninkrijk (464,1 miljoen dollar), Australië (365,1 miljoen dollar), Canada (135,7 miljoen dollar) en Duitsland (66,4 miljoen dollar).

Variëteiten

‘We zijn optimistisch dat de vraag naar Nieuw-Zeelandse wijn ook volgend jaar verder zal blijven toenemen,’ zegt Clive Jones, voorzitter van New Zealand Winegrowers. ‘Belangrijk wordt dan de vaststelling of het aanbod aan die vraag zal kunnen blijven voldoen.’

Sauvignon Blanc blijkt voor de Nieuw-Zeelandse wijnsector het belangrijkste exportproduct, gevolgd door Pinot Noir. Jones merkt echter op dat het internationale publiek een toenemende waaier van variëteiten wil exploreren. ‘Op dit manier blijken ook Rosé en Pinot Gris aan populariteit te winnen,’ merkt hij op.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20