Nieuw-Zeeland verlengt nationale lockdown om Delta-variant in te dammen

Premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern heeft aangekondigd dat de nationale lockdown van drie dagen, die vrijdagavond zou worden opgeheven, verlengd zal worden met nog eens vier dagen.

Waarom is dit belangrijk?

In de hele coronapandemie heeft Nieuw-Zeeland nog geen 3.000 besmettingen met het virus vastgesteld. Het land is dan ook uiterst op zijn hoede vanaf elke minieme uitbraak, zeker nu de Delta-variant het eiland bereikt heeft.

Nieuw-Zeeland heeft sinds het begin van de coronapandemie nooit meer dan 89 besmettingen per dag vastgesteld. Vrijdag registreerde het land het hoogste aantal dagelijkse besmettingen sinds januari: 31.

58-jarige man

De lockdown begon dinsdag naar aanleiding van een enkele besmetting, het eerste bewezen plaatselijk overgedragen geval in het land sinds februari. Die patiënt had de Delta-variant van het coronavirus opgelopen. Autoriteiten hebben sindsdien nog eens dertig gevallen ontdekt.

Omdat er in Nieuw-Zeeland zo weinig coronabesmettingen zijn, is het mogelijk om de verspreiding van het virus zeer gedetailleerd op te volgen.

De patiënt in het centrum van de recente besmettingscluster was een ongevaccineerde 58-jarige man. Sinds zijn besmetting zijn er onder meer een leraar van een middelbare school, leerlingen van twee andere middelbare scholen, een verpleegster van het Auckland City Hospital en een lid van het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Air New Zealand besmet geraakt.

Het land blijft tot dinsdag middernacht in lockdown nu de Delta-variant zich heeft verspreid naar hoofdstad Wellington.

Iedereen moet thuisblijven

De diagnose van de 58-jarige man zette Ardern en volksgezondheidsfunctionarissen ertoe aan een lockdown van niveau vier, het strengste niveau van het land, in te stellen. Iedereen moet thuisblijven en ook bedrijven moeten sluiten, met uitzondering van essentiële diensten zoals supermarkten en apotheken.

“We zijn een van de laatste landen ter wereld met de Delta-variant in onze gemeenschap”, zei Ardern dinsdag. “We zijn in de positie om te leren van ervaringen overzee, en welke acties werken, en welke niet.”

(lb)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.