Nieuw-Zeeland verbiedt meeste buitenlanders om nog vastgoed te kopen

In Nieuw-Zeeland zullen de meeste buitenlanders voortaan geen woning meer kunnen kopen. Dat is het gevolg van een nieuwe wetgeving door het Nieuw-Zeelandse regering is afgekondigd en waarin wordt bepaald dat alleen residenten van het land de toelating krijgen om zich vastgoed te verschaffen. De maatregel moet een einde maken aan de snelle prijsstijgingen op de Nieuw-Zeelandse immobiliënmarkt.

Er zijn wel een uitzonderingen voorzien voor buitenlanders die in Nieuw-Zeeland wonen. Ook inwoners van Singapore en Australië ontsnappen – dankzij bilaterale handelsovereenkomsten – aan het nieuwe verbod.

Ranches

De voorbije periode moest volgens de Nieuw-Zeelandse overheid worden vastgesteld dat kapitaalkrachtige buitenlanders uit onder meer Silicon Valley in het land ranches in pittoreske omgevingen opkochten, zodat ze een basis hadden om geregeld in een rustig kader aan hun drukke leven te kunnen ontsnappen.

Daarnaast moest volgens de autoriteiten worden ervaren dat rijke Chinezen massaal woningen in de voorsteden van Auckland kopen. Door die buitenlandse interesse moest men volgens de Nieuw-Zeelandse regering tot de conclusie komen dat de nationale vastgoedmarkt voor een groot deel van de eigen bevolking quasi onbetaalbaar was geworden.

In het verleden was de Nieuw-Zeelandse vastgoedmarkt voor elke investeerder toegankelijk. Uit statistieken bleek dat in het land ongeveer 3 procent van alle woningen aan buitenlanders worden verkocht. In de pittoreske regio rond Queenstown loopt dat cijfer echter op tot 5 procent. In Auckland zouden 22 procent van alle woningen in handen van buitenlanders zijn.

Verkiezingen

De Nieuw-Zeelandse regering, die vorig jaar de macht heeft overgenomen, had de ingreep als een speerpunt van de verkiezingscampagne gebruikt. Het Internationale Monetair Fonds (IMF) riep Nieuw-Zeeland nog op om het verbod alsnog te herzien, waarbij werd opgemerkt dat de maatregel de huisvesting weinig zou helpen.

David Parker, Nieuw-Zeelands minister van financiën, stelde echter dat de maatregel moet helpen om de bevolking zijn droom van een eigen woning te kunnen realiseren. Hij noemde het bezit van een eigen woning tegen een rechtvaardige prijs het geboorterecht van elke Nieuw-Zeelander.

Oppositie

Wanneer rekening gehouden wordt met het gezinsinkomen, behoort Nieuw-Zeeland tot de duurste immobiliënmarkten van de wereld. De jongste jaren kon wel een afkoeling worden opgetekend.

Judith Collins, leidster van de Nieuw-Zeelandse oppositie, meent daarentegen dat de wetgeving geen enkel nut heeft en volgens haar ook geen enkel probleem zal oplossen.

Buitenlanders kunnen nog wel in beperkte mate deelnemen aan grotere investeringen in de bouw van appartementen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20