Nieuw wetsvoorstel in India: cryptomunten behandelen als een grondstof

Volgens de nieuwssite The Economic Times ligt er in India een wetsvoorstel op tafel waarbij cryptomunten dezelfde status zouden krijgen als grondstoffen. Dat meldt de site op basis van bronnen dicht bij de zaak.

Waarom is dit belangrijk?

Vanaf vandaag kunnen de inwoners van El Salvador Bitcoin (BTC) gebruiken als wettelijk betaalmiddel. Ook andere landen, waaronder enkele landen in Zuid-Amerika, zijn op zoek naar manieren om de cryptomunten te reguleren. Ieder land doet dat op z'n eigen manier. Volgens een wetsvoorstel zou India cryptomunten dezelfde status willen geven als grondstoffen.

Volgens de bronnen die The Economic Times citeert zou India de cryptomunten wil categoriseren op basis van de gebruikstoepassingen. Als zodanig zou de activaklasse worden geclassificeerd als een grondstof voor alle doeleinden. Dit zou een primeur zijn voor cryptovaluta’s, aangezien zij nog nooit zijn gecategoriseerd volgens de gebruikte technologie. Eenmaal de beleidmakers bepaald hebben hoe ze cryptomunten zullen categoriseren, kunnen ze onder meer nadenken over hoe ze de digitale munten bijvoorbeeld kunnen belasten.

Volgens de bronnen zouden ook enkel de munten erkend door de Indiase overheid mogen verhandeld worden in India.

Onzekerheid wegnemen

Na maanden van onzekerheid over de regelgeving, verwelkomden branchekenners de stap van de Indiase regering om cryptomunten te reguleren in plaats van een regelrecht verbod te hanteren.

“Dit is een zeer positieve stap voor de crypto-industrie en ik ben blij dat de regering deze richting inslaat”, zei Nischal Shetty, de oprichter van het cryptohandelsplatform WazirX, in een reactie aan The Economic Times. “Dit zal meer duidelijkheid brengen voor de hele sector en die ook meteen aantrekkelijker maken voor nieuwe ondernemers. Het zal de angst verminderen van durfkapitalisten die willen investeren in de crypto-industrie in India. Voor particuliere beleggers en handelaren zal dit opnieuw het vertrouwen vergroten en een gevoel van stabiliteit brengen.”

(lb)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.