Nieuw online snelheidsrecord: hele Netflix-bibliotheek in 1 seconde gedownload

Wetenschappers aan het University College London (UCL) zijn erin gelukt om data met een snelheid van 178 terabits per seconde (Tbps) te downloaden. Daarmee hebben de Britse wetenschappers een nieuw online snelheidsrecord laten optekenen.

Het vorige record – ongeveer een vijfde trager – stond op naam van een groep Japanse onderzoekers, die twee jaar geleden een snelheid van 150,3 terabits per seconde hadden laten registreren. Het nieuwe record is ook twee keer vlugger dan de snelheid die de beste bestaande internetverbinding van dit ogenblik zou kunnen bieden.

Betaalbaar

De nieuwe recordsnelheid zou onder meer toelaten om op minder dan één seconde de volledige Netflix-bibliotheek te downloaden. De wetenschappers wijzen er ook op dat de intercontinentale datakabel die Google vier jaar geleden tussen de westkust van de Verenigde Staten en Japan aanlegde, een snelheid van 60 Tbps liet noteren. 

Het nieuwe record kan ook beduidend meer worden dan louter een prestigieus laboratorium-succes. Het Britse team, onder leiding van elektronicaspecialist Lidia Galdino, wijst er immers op dat zijn technologie gemakkelijk aan bestaande glasvezelverbindingen zou kunnen worden toegevoegd.

Op die manier zou het ook mogelijk worden om de capaciteit van de bestaande infrastructuur op een relatief eenvoudige manier op te voeren.  Hierdoor zou immers niet tot een complete vervanging van de bestaande kabels moeten worden overgegaan, waardoor aanzienlijke besparingen zouden kunnen worden gerealiseerd.

‘Door de nieuwe technieken kon veel meer informatie in dezelfde pakketten worden samengevoegd, waardoor een snellere verzendingen mogelijk werd,’ verduidelijkt Galdino. ‘De technologie zorgt er tevens voor dat de verzonden informatie onderweg niet door de andere aanwezige data zou kunnen worden gecontamineerd.’

Het nieuwe record verlegt de theoretische grenzen van de netwerken voor gegevensoverdracht. Vele wetenschappers zoeken naar oplossingen om grotere pakketten door de bestaande kanalen te laten reizen. Cruciaal daarbij was het nastreven van een optimaal evenwicht tussen snelheid en het risico op interferentie.

Exponentiële groei

Het belang aan hoge online snelheden en grote bandbreedtes is recent door de coronacrisis – die een groot deel van de wereldbevolking tot een intensiever gebruik van het internet heeft aangezet of gedwongen – duidelijk aangetoond.

Daarbij moet er bovendien mee rekening worden gehouden dat nog altijd 40 procent van de wereldbevolking niet op het internet is aangesloten. ‘Ook zonder de coronacrisis kan worden vastgesteld dat het internetverkeer de voorbije tien jaar exponentieel is toegenomen. Dat ging gepaard met een daling van de kosten per verzonden gegevenspakket.

‘De ontwikkeling van nieuwe technologieën is cruciaal om de prijs van het internetgebruik ook in de toekomst verder te laten dalen en hogere online snelheden te garanderen,’ zegt Galdino nog. ‘Dat zal leiden tot de ontwikkeling van toepassingen die tot nu toe ongekend zijn, maar die het leven van de mens fundamenteel zullen veranderen.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.