Niet-essentiële reizen op tafel bij het Overlegcomité, in Frankrijk verplichte PCR-test

De regering van Frans president Emmanuel Macron heeft beslist dat reizigers een negatieve PCR-test moeten voorleggen als ze de republiek binnen willen. In eigen land ligt een verbod op plezierreisjes op tafel bij het Overlegcomité.

In het nieuws: Niet-essentiële reizen worden in Europa schijnbaar aan banden gelegd tijdens de coronacrisis. Macron eist van reizigers een negatieve PCR-test. Premier Alexander De Croo kreeg dan weer gelijk van Europa.

De kwestie: Niet-essentiële reizen lijken een pijnpunt, met de krokusvakantie in het verschiet. Na de beelden van overvolle hallen in Brussels Airport, Charleroi en Schiphol, ligt er druk op politici om plezierreisjes aan te pakken. Daar komt ook nog de besmettelijkheidsgraad van de Britse coronavariant bij. Maar reizen verbieden raakt aan het hart van de Europese Unie en ligt erg gevoelig.

Wat zegt Europees Commissievoorzitter Von der Leyen? Die heeft zich nu akkoord verklaard dat niet-essentiële reizen verboden mogen worden. Dat is een pluim op de hoed van De Croo, die dat advies kan meenemen naar het Overlegcomité deze week.

Wat zal daar beslist worden? Dat die niet-essentiële reizen verboden worden tot na de krokusvakantie, dat lijkt intussen zo goed als in kannen en kruiken. Maar wat een niet-essentiële reis is, dat moet nog uitgevlooid worden. De quarantaine achteraf zou alvast opgetrokken worden naar tien dagen. Grenswerkers mogen alvast op hun twee oren slapen, maar voor zakenreizen wordt het een stuk ingewikkelder.

En de contactberoepen? Er is nog geen zicht op versoepelingen, maar de contactberoepen zouden al wat perspectief krijgen. Als de cijfers gunstig evolueren, zou er een strikt protocol worden uitgewerkt en kan er misschien half februari heropend worden.

Hoe zit het nu met die PCR-testen? Gesteld dat u een essentiële reis moet maken naar Frankrijk, dan zal u vanaf zondag een negatieve test moeten voorleggen.

Meer