Het Pegasus-schandaal neemt een nieuwe spectaculaire wending, nu blijkt dat Avner, de zoon van voormalig Israëlisch president Benjamin Netanyahu, slachtoffer is geworden van de spyware. Avner zou het doelwit zijn geweest van de Israëlische politie, die elke betrokkenheid vooralsnog ontkent. Andere naasten uit de kring van Netanyahu zouden ook slachtoffer zijn geweest.
Kobi Shabtai, commissaris van de Israëlische politie, zegt dat er geen enkele aanwijzing is die het bericht bevestigt. De politiecommissaris heeft zijn bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten afgezegd en belooft een diepgaand onderzoek waarbij de onderste steen boven wordt gehaald.
Verschillende media maken echter melding van de illegale spionage door de politie en publiceerden al een lijst met slachtoffers. Naast Avner prijken er nog journalisten, burgemeesters, CEO’s, topambtenaren en overige familieleden van de voormalige Israëlische president Netanyahu op de lijst. De lange reeks van slachtoffers van Pegasus neemt andermaal in lengte toe. Pijnlijk is het feit dat de politie handelde zonder gerechtelijk bevelschrift.
Een grote groep activisten – onder meer voor meer rechten voor invaliden – is ook getroffen door de spyware. Analisten van de politie volgden verschillende malen illegaal demonstranten “om te voorkomen dat ze mogelijk kruispunten zouden blokkeren of gewelddadig zouden worden”.
Gedurende de spionage was Roni Alsheikh – van 2015 tot 2018 – het hoofd van de Israëlische politie. Onder zijn gezag zouden de praktijken zijn uitgevoerd. Hij ontkent momenteel alle betrokkenheid en weigert commentaar te leveren.
Zwarte dag voor Israël
Oud-president Netanyahu, die midden in een corruptieproces zit, eist alvast een “sterk en onafhankelijk” onderzoek. Mogelijk was het onderzoek dat werd gevoerd naar de schandalen van Netanyahu een reden voor de politie om zijn omgeving te bespioneren. Hij noemt het nieuws een “zwarte dag” voor Israël.
Opvallend is zijn uitspraak gezien het feit dat Netanyahu in het verleden juist toestemming heeft gegeven om de spraakmakende software te gebruiken. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft persoonlijk met de toenmalige Israëlische president gebeld om de verloren toegang tot Pegasus terug te krijgen. Die verloor hij als gevolg van de moord op de Turkse journalist Jamal Khashoggi, waar de kroonprins bij betrokken zou zijn geweest. Hij heeft de toegang als resultaat teruggekregen.
Ook was het juist de regering van Netanyahu die toestemming gaf voor de aanschaf van de spyware door de eigen politie.
Niemand is veilig
Het bericht bevestigt dat niemand veilig is voor de spyware van de NSO Group, ook niet de Israëlische politiek en de familie Netanyahu zelf. Pegasus is daarmee een van de meest beruchte instrumenten van politiediensten, overheden en schurkenstaten.
De verfijnde en krachtige spyware maakt gebruik van een zero-click-protocol, waardoor slachtoffers gehackt kunnen worden zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen of het zelf doorhebben. Eenmaal binnen hebben hackers de volledige toegang tot iemands telefoon. Alle berichten, e-mails, telefoonnummers en foto’s staan tot de beschikking van de inbreker. Zelfs de camera en microfoon kunnen op afstand worden ingeschakeld, waardoor er live met een slachtoffer kan worden meegekeken.
Pegasus is daardoor een geliefd instrument van criminelen en autoritaire regimes. Zo kocht de Mexicaanse overheid de software om vervolgens journalisten te bespieden. Ook zijn recent Poolse politici het slachtoffer van Pegasus geworden en lijkt de spyware een rol te hebben gespeeld bij de verkiezingen in het land.
(mah)